A Tisza a közgyűlésben megmutathatja, hogyan akarnak politizálni, a győztes főpolgármesterre öt év vergődés várhat

POLITIKA
június 04., 11:00
  • Az elmúlt napokban kétszer vitázott egymással Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, az állás döntetlen.
  • Vitézy széles táborra hajt, így inkább csak a szakpolitikát nyomja.
  • Karácsony az ATV-s vitában nem reklámozta, hogy a DK listáját vezeti.
  • Magyar Péter beülhet a Fővárosi Közgyűlésbe, ha elég erős lesz a pártja.
  • Baranyi Krisztina szerint egy „nagy fekete lyuk”, hogy a Tisza Párt mit támogatna Budapesten.
  • Magyar nem tette meg azt a szívességet, hogy bemondja, kire szavaz.

„Örömmel nézem, hogy elképesztő feszültségeket okoz az a rendszer, amit igazából a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezett, ami helyreállította az arányosságot a Fővárosi Közgyűlés megválasztása kapcsán. Látszik, hogy az eddigi kiskirályok, akik beültek egy-egy kerület éléről a közgyűlésbe, most szétszaladtak. Félnek attól, hogy arányos rendszer alakult ki a választáson. Örülünk, hogy ezt sikerült elérni” – ez volt a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, Grundtner András zárszava az ATV-s listavezetői vitában vasárnap este.

„Örülünk, hogy a káosznak örül” – kommentálta Baranyi Krisztina, a Kétfarkú Kutya Párt listavezetője, Ferencváros újrázni tervező polgármestere. Karácsony Gergely főpolgármester pedig annyival igazította ki, hogy nem kiskirályok, hanem megválasztott polgármesterek ültek a közgyűlésben.

A bruttó csaknem 3 órás adás alatt Baranyi Krisztina aggódott legtöbbet a főváros működőképessége miatt, és neki is szegezte a kérdést Karácsonynak, illetve Vitézy Dávidnak, hogyan tervezik összehozni a többséget, és ehhez vajon kell-e olyan alkukat kötni, amelyek összeegyeztethetetlenek a politikailag képviselt irányukkal.

„Ez lehetetlen” – válaszolta Karácsony, aki közölte, a Fideszen és a Mi Hazánkon kívül bárkivel együtt tud működni. A vita egy másik pontján – ahol a kormánnyal való viszony volt a téma, de másra is lehetett érteni, - azt mondta, „velem csak az nem tud együtt működni, aki nem akar.”

A listavezetők
photo_camera A listavezetők Fotó: ATV Youtube csatornája

Vitézy a Partizán után ebben a műsorban is elmondta kétszer, hogy most van esély kisebbségbe szorítani a Fideszt, illetve a DK-t is, és az újonnan bekerülő Tisza Párttal, Kutya Párttal és az általa vezetett listával összehozhatják az új többséget a programja mentén.

A Medián legutóbbi mérése finoman szólva sem igazolja vissza Vitézy optimizmusát. Az LMP felkérésére végzett kutatás szerint nem elég, hogy Karácsony magabiztosan vezet, de a többség sem látszik. Ahhoz ugyanis 17 ember kell (a főpolgármester+16 képviselő), és a május végi számok alapján

a Tisza Párt 8, a Párbeszéd-DK-MSZP 7, a Vitézy-féle lista 4, a Kutya Párt 2, a Momentum 1 mandátumot szerezne. A Fidesz 11 mandátumot vinne el. A Medián megjegyezte, ha a Momentum kiesik (most épp a bejutási küszöb határán, 5 százalékon áll), a Kutya Pártnak lenne eggyel több mandátuma, de ez Vitézyn nem segít.

A Momentum inkább Karácsonyhoz húz. „Egyértelmű, hogy őt támogatjuk, de persze, mindenkivel együtt kell működni” – mondta a 444-nek a vitán részt vevő Soproni Tamás arra, hogyan viszonyulnának Vitézyhez.

Baranyi Krisztina és a Kutya Párt nem lesz stabil partner: Baranyi és Terdik Roland szóvivő is azt mondta a 444-nek, hogy nem lépnek koalícióra sem Karácsonnyal, sem Vitézyvel, ügyek mentén működnek együtt.

Miután Baranyi Karácsony győzelmére számít, a vitában kicsikarta Vitézyből, hogy kész együttműködni Karácsonnyal is.

Mire játszik Magyar?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.