Minden melegekre vonatkozó információt törölt orosz appjából a Duolingo

külföld
június 05., 10:52

Cenzúrázta orosz applikációját a Duolingo, hogy megfeleljen az „LMBTQ-propagandát” tiltó orosz törvénynek.

A nyelvtanulást segítő Duolingóra februárban figyeltek fel az orosz hatóságok, miután egy novoszibirszki melegellenes aktivista csoport bejelentést tett náluk. A szervezetet helyi szülők tájékoztatták arról, hogy az alkalmazásban szerepelnek olyan információk, amik a meleg emberek létezésére utalnak.

photo_camera Fotó: Nikolas Kokovlis/Nikolas Kokovlis via Reuters Con

A TASS orosz állami hírügynökség április 10-én számolt be róla, hogy a cenzúráért felelős hatóság felszólította a Duolingót alkalmazásának átvizsgálására. Követelték, hogy a cég minden olyan információt távolítson el, ami a melegekre vonatkozik, vagyis sérti az orosz törvényeket.

A Duolingo végrehajtotta a hatóság követelését, és törölt minden melegekre vonatkozó információt az alkalmazásából.

Oroszországban gyerekvédelem címén 2013-ban tiltották be a „melegpropagandát” a kiskorúak körében, majd erre hivatkozva később színházi előadásokat is cenzúráztak. Aztán 2022-ben újabb törvényt fogadtak el, ami tiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok és a pedofília propagandáját”, összemosva a pedofíliát a homoszexualitással. A jogszabály tiltja a bármilyen korú LMBTQ-emberekről szóló információk megjelenítését a médiában, az interneten, reklámokban, irodalomban, a művészetben és a mozikban. (via Meduza)