Oroszország legitim célpontnak tekinti az Ukrajnába érkező francia katonai kiképzőket

külföld
június 05., 06:09

Valamennyi Ukrajna területére lépő francia kiképző legitim célpont az orosz hadsereg számára. Erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt kedden a Kongói Köztársaságban.

Lavrov azt mondta, hogy a katonatiszteket és zsoldosokat státuszuktól függetlenül célpontnak tekintik. Szerinte egyébként a francia kiképzők már meg is érkeztek Ukrajnába.

Szergej Lavrov
photo_camera Szergej Lavrov Fotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AFP

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig arról beszélt, hogy az ukrán hadsereget kiképző külföldi katonák semmilyen immunitással sem rendelkeznek. Mindegy, hogy franciák vagy más országból származnak.

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok május 28-án közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amik lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők érkezzenek az ukrán katonai kiképzőközpontokba. Az ukrán védelmi miniszter akkor azt nyilatkozta, még zajlanak a tárgyalások Franciaországgal.

Emmanuel Macron francia elnök múlt héten azt mondta, pletykákat nem kommentál. Azt ígérte, hogy a normandiai partraszállás 80-dik évfordulóján részletesen kifejti az Ukrajnával kapcsolatos terveit. (via The Guardian)