Szentkirályi visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől

POLITIKA
június 07., 06:16

Két nappal az önkormányzati választások és nem sokkal a péntek délutáni határidő előtt a Fidesz-KDNP hivatalos főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

link Forrás

Szentkirályi: Szavazzanak Vitézyre

„Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!” – közölte.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Péntek reggel a kormánymédiában több helyen ismertették a Századvég felmérését, ami szerint Vitézy a legnépszerűbb jelölt, ha pedig egy az egyben indulna Karácsony Gergely ellen, akkor le is győzné a főpolgármestert.

Karácsony: Vége a színjátéknak

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.
Ez az alku a választók elárulásán ás átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát” - reagált a hírre Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony március óta arról beszélt, hogy szerinte Szentkirályi és Vitézy Dávid is a Fidesz jelöltje. (Vitézyt az LMP támogatja, Ungár Péter LMP-társelnök a magánvagyonából 200 milliót adott a kampányára.)

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Karácsony az áprilisi interjúnkban azt mondta: „Én arra készülök, hogy Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje.” A Fidesz jelöltje a kampány elején a 444 kérdésére azt mondta: „eszem ágában sincs visszalépni”.

Vitézy: Az első győzelem megvan

„Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása” - írta a bejelentés után Vitézy Dávid, aki szerint ezzel „az első győzelem megvan”.

Vitézy Dávid
photo_camera Vitézy Dávid Fotó: Kristóf Balázs/444

Azt írja, „főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val, ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben”.

Szentkirályi jelöltségét egész későn jelentette be a Fidesz, ráadásul kihívóként furcsa módon azt mondta, nem hajlandó vitázni a regnáló főpolgármesterrel. A Partizán főpolgármester-jelölti vitáján végül nem is vett részt. A Medián május végi felmérése szerint Karácsony fölényesen vezetett Szentkirályi előtt.

Kiemelt videóink