Karácsony csak Magyar Péterben bízhat, de könnyen keresztbe tehetnek neki a fővárosi közgyűlésben

POLITIKA
június 10., 09:38

„Új korszak kezdődik az ellenzéki oldalon, és még több összefogásra van szükség, hogy Budapest szabad maradhasson” - mondta a választás éjszakáján Karácsony Gergely főpolgármester, aki végül 324 szavazattal nyerte meg a választást Vitézy Dáviddal szemben.

Részletekbe nem bocsátkozott, interjút nem adott, kérdésekre sem válaszolt. Annyit fűzött még hozzá, hogy programját „bárkivel szövetségben” megvalósítaná (a korábbi nyilatkozata alapján a Fideszt leszámítva), és kell néhány nap, mire megnyugszanak a kedélyek.

Karácsonynak nem lenne nehéz dolga, ha a Tisza Párt koalícióra lépne vele, csakhogy Magyar Péter éjjel megüzente, meghallgatja a győztes főpolgármestert, de senkivel nem lesz formális együttműködés.

Nélküle viszont sehogy sem jön ki a matek, vagyis a fővárosi közgyűlési többség.

A mandátumok ugyanis így néznek ki:

  • Fidesz-KDNP 10
  • Tisza Párt 10
  • DK-MSZP-P 6
  • Vitézy-lista 3
  • MKKP lista 3

Miután a testület 32 tagból plusz a főpolgármesterből áll, Karácsonynak 16 embert kell maga mögé állítania. A számokból pedig világosan látszik, hogy még ha akarná, se lehetne többsége Vitézyékkel és a Kutya Párttal. Csak Magyar Péterben bízhat.

Az viszont, hogy ő mit akar Budapesten, csak nagyvonalakban látszik. Pár nappal a választás előtt mondott részleteket a Partizánban, majd posztolt is a Facebookon.

A többi között távlati cél egy gyalogos híd, cserébe a Lánchidat megnyitná az autóforgalom előtt, a kerékpársávokat átgondolná - ugyanis szerinte van, amit direkt az autósok bosszantására festettek fel -, a parkolási bevételek elosztását újraszabályozná (bár ehhez kormányzati döntés kellene), és rendezné a város éjszakai életét. Itt éjszakai metróra, polgármesterre és a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartására gondol.

A posztban azt ígérte, „lezárják a mutyik korszakát", és minden olyan előterjesztést támogatnak, ami „a város élhetőbbé, tisztábbá és biztonságosabbá tételét szolgálja.” Amennyiben ez fideszes előterjesztésekre is vonatkozna, simán átszavazhatnak a főpolgármester feje fölött.

De fordítva is meg lehet hekkelni Karácsonyt: a Fidesznek csak annyit kell tennie, hogy beáll a Tisza Párt javaslatai mögé, máris megvan a stabil többség.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.