Karácsony Gergely megismételtetné a főpolgármester-választást

belföld
június 13., 16:10

Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón mondta el, hogy a szavazatok pénteki újraszámolásának a tétje: hány olyan szavazat van, ahol Szentkirályi és Vitézy is kapott ikszet. Nagyon egyszerű ilyen szavazatokat kreálni, de Karácsony jóhiszemű, nem hisz ebben. Egy megnyugtató válasz van szerinte: ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást. Akkor is, ha az újraszámolás után nem ő lenne a győztes. Ha ő nyer, és nem ismétlik meg a választást, azt sajnálni fogja, mert súlyosan jogsértő körülmények között történt, és nem a budapestiek, hanem a Nemzeti Választási Bizottság akarata döntött.

Budapestet csak bizalmi alapon lehet vezetni, ez a bizalom elveszni látszik szerinte a Nemzeti Választási Bizottság rossz döntései miatt.

Ha nem lesz újabb főpolgármester-választás, akkor megtámadja a választás eredményét, bármilyen politikai befolyás alatt is áll a Kúria vagy az Alkotmánybíróság. Ha a Kúria úgy dönt, a választás még júniusban megtartható.

Aki egyetért, péntek este 6 órakor jöjjön az Alkotmány utcába, kérte Karácsony, bárhogy is dönt a választási bizottság, mondta Karácsony.

A rendkívüli sajtótájékoztatón több párbeszédes politikus felsorakozott a főpolgármester mögött, köztük az a Tordai Bence, aki a választás estéjén jelentette be kilépését a Párbeszédből. A DK-val és az MSZP-vel kötött megegyezés szerinte önfeladás volt, és erre a listára még szavazni sem tudott.

A főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság szerinte statáriális döntéséről a sajtótájékoztató előtt pár órával posztolt, itt végigvette, miért problémás az érvénytelen szavazatok kezelése.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes többsége szerinte statáriális döntést hozott az újraszámolásról. „Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat – írta. – Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a »bizonyítékok«.”

Karácsony szerint az is problémás, hogy a helyi választási irodáknak kellett kivennie az urnákból a kötegelt érvénytelen szavazatokat. Az NVB nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem - a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni” – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint további probléma, hogy megbontották a kötegelt érvénytelen szavazólapokat, amiket egy borítékban küldtek be a Nemzeti Választási Irodába. „Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni” – írta Karácsony.

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávidék fellebbezésének, és elrendeli a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámolását. Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje, már a választás után arról beszélt, hogy sok rendszerszintű visszásságról kaptak jelzést, ezért a szavazatok újraszámolását fogják kérni.

Vitézy azzal reagált Karácsony bejelentésére, hogy „Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Szerinte a választást „Karácsony Gergely rendezte, a Főváros szervezte”, vagyis a hibákért csak magát okolhatja, ez az ő felelőssége. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint az újraszámolás csökkenti a feszültséget és a bizonytalanságot, Karácsony lépése viszont növeli. A hibákért szerinte nem az áldozatos munkát végző szavazóköri delegáltak, hanem a fővárosi szervek megkésett állásfoglalásai, az ellentmondó segédletek a felelősek.

Kiemelt videóink