Súlyos veszélybe került a KDNP-s Hölvényi György európai néppárti tagsága

belföld
június 13., 13:51

A fideszes Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti Kormányinfón elég durván beavatkozott egy másik párt, a KDNP belügyeibe. (Félig komoly cikkünk a két párt szembenállásáról.) Azt mondta, hogy szerinte a Tisza Párt és a KDNP nem lehet egyszerre az Európai Néppártban (EPP). Hölvényi György ugyanis a Fidesz távozása után is a Fidesz által következetesen háborúpártinak nevezett néppárti frakcióban maradt.

Manfred Weber néppárti elnök pénteken a tagfelvétel ügyében találkozik Magyar Péterrel, a Tisza európai parlamenti listavezetőjével, és az ATV szerint találkozik Semjén Zsolttal is. „Holnap reggel jön hozzám Weber úr, akkor tiszta vizet öntünk a pohárba” – mondta Semjén. A KDNP elnökének korábbi véleménye szerint pártja régóta van az EPP-ben, minek is menne el onnan. És ott vannak még a „vatikáni körök”, akik szintén azt kérték a KDNP-től, hogy az üldözött keresztények miatt ne lépjenek ki a pártcsaládból.

photo_camera Ki tudja, Hölvényi talán már az Európai Néppártból gurítja odébb a bőröndjét Fotó: Németh Dániel/444

Ezekben a napokban valósággal forr a levegő a KDNP körül.

Cser-Palkovics Andrástól, Székesfehérvár polgármesterétől egy csütörtöki konferencián megkérdezték: miért nem szerepel a neve mellett, a nagyvárosi fideszes polgármesterek közül szinte egyedüliként, a KDNP logója is. Cser-Palkovics általános derültséget keltve ezt mondta: „Valós politikai szervezetek és közösségek jelennek meg mindenhol. És most a városról beszéltem természetesen.” (A polgármester másnap bocsánatot kért.)

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy novemberi beszélgetésen világította meg, miért fontos a Fidesznek a választáson már évtizedek óta nem induló KDNP. „A Fideszben sokan nem értik a KDNP sikerének a lényegét” – mondta akkor, ezek szerint Cser-Palkovicsra is gondolva. Elmesélte, hogy 1997-ben a hódmezővásárhelyi polgármesteri székben elődje, Rapcsák András is egyike volt annak a 11 KDNP-s parlamenti képviselőnek, akik elhagyták a belső konfliktusok szabdalta Giczy György féle KDNP-t, megalapították és a Fidesz táborába állították az MKDSZ-t. (A KDNP nevet 2002-től használhatták újra.)

Lázár úgy gondolta, hogy a Fidesz mai nagysága annak a 11 embernek köszönhető, akik 1997-ben otthagytak egy 7 százalékos pártot. A maiak közül köztük volt amúgy a Giczyvel a pártelnökségért vívott harcban alulmaradó Semjén Zsolt, Latorcai János vagy Harrach Péter, ők alkotják ezt a - Lázár szavaival élve - szeretetközösséget.