Egymás után lobbannak fel a Fidesszel szembeni KDNP-s ellenállás apró kis lángjai

belföld
június 06., 04:10

A kilencvenes és kétezres évek MSZP és SZDSZ közötti koalíciós válságait idézik az elmúlt hetek történései. Csakhogy a baloldalon Koalíciós Egyeztető Tanács tompította a konfliktusokat, egészen addig, amíg meg nem szűnt maga a koalíció. A jobboldal szemmel láthatóan nincs felkészülve arra, mit kezdjen azzal, ha repedni kezd a koalíció abroncsa.

Lázadó kereszténydemokrata városok

Márpedig repedések, azok vannak. Elég Albertirsára utazni ahhoz, hogy ezek láthatóvá váljanak. A fideszes Varga Károlynak nem mindennapi kihívója akadt: Jutasiné Klein Kitti a KDNP színeiben akar polgármester lenni. Kettejük harcáról itt írtunk részletesen.

KDNP-s fellegvár Albertirsán
photo_camera KDNP-s fellegvár Albertirsán

Ha egyszer egy településen fellobban a KDNP-s ellenállás lángja, akkor nincs, ami megállítsa. Albertirsa után Piliscsabán került egymással súlyos konfliktusba a két párt. Farkas András piliscsabai KDNP-s polgármester a Facebookon jelentette be, hogy áthelyezteti a Jókai iskola kapuja mellé kirakott, a Fidesz 2024-es kampányának megkerülhetetlen elemét, a „STOP Háború” plakátot. Az eset nyilvánosságra kerülése után a maga nyerseségében mutatkozott meg a testvérháború pusztító ereje. A Fidesz részéről maga Menczer Tamás kommunikációs igazgató üzent hadat a magáról megfeledkezett KDNP-s politikusnak, aki szerinte összecsinálta magát. (A két párt között fennálló súlyos feszültség leplezésére szolgált, hogy Menczer szerint a fideszes választókerületi elnökkel együtt csinálta össze magát a KDNP-s.)

És ott van a Fidesz és a KDNP híres dabasi szembenállása, ami 1993 óta tart, amikor még egy bizonyos Surján László volt a KDNP elnöke, a Fideszé pedig Orbán Viktor. A botrány amiatt tört ki, mert egyházi fenntartású lett az egyik általános iskola, amit a KDNP támogatott, a Fidesz ellenzett. A konfliktus máig ható következménye az, hogy Dabas nyolc egyéni választókerületében a Fidesz és a KDNP is önálló jelöltet állít, a város egyetlen polgármesterjelöltje viszont fideszes. Öt évvel ezelőtti riportunkban azt írtuk, hogy ez az egész ma már inkább csak színjáték, igazi ellentét nincs a két szövetséges között. Valójában viszont nem árt, ha a Fidesz tisztában van azzal: az esetleges lázongók előtt a KDNP dabasi alapszervezete egyszer még kitárhatja a kapukat. Pucsinszki Miklósné (egyes választókerület) és a többiek több mint harminc éves kurucos önállósága egyszer még sokat érhet az újra öntudatra ébredő kereszténydemokratáknak.

Dunaújvárosban is megmutatta a karakterét a KDNP. Igaz, ehhez az kellett, hogy a Fidesz azt az embert indítsa polgármester-jelöltnek, aki 2022-ig az MSZP elnöke volt. „Magyar András jelölését a KDNP Alapszervezet Dunaújváros magam és a tagjaink nevében nem tudom, nem tudjuk támogatni – írta Kis Péter, a párt helyi elnöke. (...) – El nem tudom képzelni azt a városvezetést, amiben egy baloldali beállítottságú, baloldali szavazókat megszólító polgármester a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezeti Dunaújvárost.”

Kemény szavak ezek egy olyan szövetségestől, amelyiket úgy ölelte keblére a Fidesz, hogy önállóan választáson sem kell indulnia. Talán éppen erre emlékeztették a helyi KDNP-t, mert az ellenállás lángját nagyon hamar elfújta Nyikos László, a KDNP Fejér megyei elnöke: „Sajnálatosnak tartjuk, hogy a KDNP dunaújvárosi csoportja jelenlegi vezetőjének magánvéleményét a baloldali sajtó úgy próbálta beállítani, mintha az a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja volna. Ezúton is rögzítjük, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt dunaújvárosi polgármesterjelöltje Magyar András [a volt MSZP-s].”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.