Karácsony Gergely győzelme után is új választást akar

POLITIKA
június 14., 18:59

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után azt mondta a sajtónak, hogy továbbra is új választást akar Budapesten.

Karácsony arról beszélt, hogy az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt, ezért aláásta a demokráciába vetett hitet. Szerinte ezt csak egy új választással lehet helyreállítani. Azt mondta, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik az új választás kiírását.

Karácsony Gergely az újraszámlálás után
photo_camera Karácsony Gergely az újraszámlálás után Fotó: Bankó Gábor / 444.hu

Az újraszámlálás előtt 324 szavazatkülönbség volt Karácsony és Vitézy Dávid között. A Nemzeti Választási Bizottság pénteken 560 szavazatot minősített érvényesnek a 24592 érvénytelen szavazat közül.

Ezek közül Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje 53 érvényes szavazatot, a párbeszédes Karácsony Gergely 112 szavazatot, az LMP jelöltje, Vitézy Dávid pedig 395 szavazatot kapott. Az eredmény így nem fordult meg, a főpolgámester-választást Karácsony nyerte 41 szavazat különbséggel.

Döbrentey Dániel jogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője a 444-nek azt mondta, hogy új választást akkor lehet kiírni, ha Karácsony igazolja, hogy jogsértés történt. Azonban ha lesz is új szavazás, az valószínűleg csak néhány körzetre vonatkozhat majd. Új jelölt pedig nem indulhat rajta. (via MTI)

Kiemelt videóink