Harkivot ezúttal sem fogják elfoglalni az oroszok, de Ukrajna súlyos hónapok elé néz

  • Az ukrán védelem széthúzása, és a tartalékok lekötése céljával május 10-én új frontot nyitott az orosz haderő Harkivnál. Mindkét fél tudja, hogy szinte nulla az esélye annak, hogy az oroszok elfoglalják a várost, mégis folytatódik a mindkét felet felőrlő offenzíva.
  • Harkivot két és fél éve folyamatosan támadják, a lakosság már hozzászokott ehhez a helyzethez. Most, hogy a nyugati fegyverekkel orosz magterületeket is támadhatnak az ukránok, csökkenhet a harkiviak szenvedése.
  • Harkivtól és a fronttól távol Kijevben látszólag normális mederben folyik az élet, de ez csak csalóka biztonság.
  • A háború gyors befejezésének reménye elúszott. A nyugati támogatás beérkezése nagyon fontos az ukránoknak, de önmagában nem elég, otthon is van tennivalójuk.
  • Rácz András és Jójárt Krisztián közös elemzése ukrajnai útjuk alapján.

Zelenszkij elnök nemrég úgy fogalmazott, hogy az ukrán hadsereg a háború eleje óta most van az egyik legnehezebb helyzetben. A nyugati katonai támogatás késlekedése és az új mozgósítási törvény halogatása miatt az oroszok tűzerő és élőerő tekintetében is fölénybe tudtak kerülni. Az ukránok baját tetézte, hogy nem fektettek kellő hangsúlyt az erődítésre – noha saját kárukon 2023 nyarán megtapasztalhatták a kiépített védelem jelentőségét.

Az orosz erők ennek megfelelően igyekeznek kihasználni a számukra kedvező időablakot, amíg a nyugati katonai támogatás és az újabb mozgósítási hullám hatása stabilizálhatja az ukrán védelmet a nyár végére.Áttörést elérni továbbra sem képes az orosz haderő, stratégiájuk az ukrán védelem széthúzását és az ukrán tartalékok lekötését célozza. E stratégia szellemében nyitottak az oroszok újabb frontot május 10-én hajnalban, amikor is az újjászervezett Leningrádi Katonai Körzet bázisán felállított Északi Haderőcsoportosítás erői Belgorodból betörve a Harkivtól északra fekvő Lipci, illetve északkeletre található Vovcsanszk irányába kezdték meg offenzívájukat. (Mindez interaktív térképen itt látható.)

Egy héttel később indultunk el Ukrajnába, hogy szakértőkkel folytatott beszélgetések és a helyszínen szerzett benyomásaink alapján teljesebb képet kaphassunk arról, mi várható az elkövetkező hónapokban. Jelen elemzés az út során szerzett tapasztalatainkat összegzi.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.