Észak-Koreába és Vietnamba látogat Vlagyimir Putyin

külföld
június 17., 14:26

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden és szerdán állami látogatást tesz Észak-Koreában, csütörtökön és pénteken pedig Vietnamban – közölte a Kreml sajtószolgálata, ahogy az várható volt.

„Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság államügyekért felelős elnökének meghívására Vlagyimir Putyin elnök június 18-19-én baráti állami látogatást tesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban” – áll a közleményben.

Putyin legutóbb 2000-ben járt Észak-Koreában, Phenjanban a köztársaság akkori hivatalban lévő vezetőjével, Kim Dzsongillel találkozott.

Kim Dzsongun tavaly szeptember 12. és 17. között látogatott Oroszországba. Felkereste Vosztocsnij űrközpontot, Komszomolszk-na-Amure várost, a tengermelléki Knevicsi repülőteret és Vlagyivosztokot. A KNDK vezetője ekkor hívta meg az orosz elnököt. Előtte Kim Dzsongun 2019 áprilisában járt Vlagyivosztokban, az volt az első személyes találkozója Putyinnal.

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója az Amuri területen 2023. szeptember 13-én.
photo_camera Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója az Amuri területen 2023. szeptember 13-én. Fotó: Vlagyimir Szmirnov/AFP

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy az orosz elnök Észak-Korea után Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottsága főtitkárának meghívására utazik a Vietnami Szocialista Köztársaságba. A főtitkáron kívül To Lam elnökkel, Pham Minh Chinh miniszterelnökkel és Tran Thanh Mannal, a Nemzetgyűlés elnökével folytat majd megbeszélést. (MTI)