Magyar Péter a jelek szerint végül mégis beül az Európai Parlamentbe

választás
június 17., 19:29

Magyar Péter vasárnap este jelentette be a Facebookon, hogy fontos kérdésben kéri ki követői véleményét, a szavazást a Tisza Párt honlapjára fogja kitenni, hétfő reggel 8-tól este 8-ig lehet szavazni. A párt EP-listavezetője azt kérdezte, felvegye-e az Európai Parlamentben a mandátumát, amiről korábban állította, hogy nem teszi. Végül Magyar bemutatta az eredményt, hogy 75,6 százalék szavazott arra, hogy menjen ki Brüsszelbe.

Magyar reggel felsorolt nyolc okot, amik a képviselőség mellett szólnak, például, hogy „az EP képviselőség egy hónapban körülbelül 8 napi brüsszeli és strasbourgi kint tartózkodással megoldható”, és „teljesen bevett gyakorlat az Unió országaiban, hogy EP képviselőkből kerül ki a kormányváltó ellenzék vezetője” (ellenérvként meg csak azt, hogy sokan itthon látnák szívesen).

Magyar Péter az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt
photo_camera Magyar Péter az Európai Parlament brüsszeli központja előtt 2024. június 17-én. Fotó: Magyar Péter/Facebook

A Tisza Párt a váratlanul erős szereplése miatt került érdekes helyzetbe: az EP-listán 12 fő szerepel, 7 mandátumot szereztek, a fővárosi listán 14-en vannak, 10 mandátumot szereztek. A jelöltek egy részét vélhetően káderhiány miatt mindkét helyen elsütötték, így az EP-listán szereplők közül 5-en bejutottak a Fővárosi Közgyűlésbe is. Mindkét listán Magyar Péter az első, korábban ugye azt mondta, egyik helyre sem ülne be.

Tarr Zoltán június 9-én a párt eredményváróján még azt nyilatkozta: valószínűleg ő lesz a Tisza Párt delegációvezetője az EP-ben, „de erről csak jövő héten döntenek hivatalosan”. A párt kilenc napon belül közli majd, kiket küld ki EP-képviselőnek. Az Európai Néppárt a napokban dönthet arról, felveszi-e a Tiszát.