Karácsony dilemmája győzelem esetére: lemondással beleállni egy új választásba, vagy kitáncolni az ígéretből

belföld
június 20., 06:04

Pillanatnyi szünet van a főpolgármester-választás körül, egyelőre lehetetlen megmondani, mikor és hogyan ér véget az egész. A nagyon szoros választási eredmény után egyszerre indult jogtechnikai és politikai kommunikációs csata a jelen állás szerint győztes Karácsony Gergely és a jelen állás szerint vesztes Vitézy Dávid között.

Vitézy Dávid arra hivatkozva visz végig egy fellebbezést a végeredményt megállapító határozat ellen, hogy Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon a IV. és a VII. kerületben szinte észrevehetetlenül vékony vonallal húzták ki. Ő ebben a két kerületben akarna megismételt választást.

Karácsony az érvénytelen szavazatok újraszámlálása közben, még amikor nagyon billegett, hogy nyerni fog-e, kezdte azt kommunikálni, hogy új választáson akarná megerősíteni a pozícióját. „Ha kell, nyerünk harmadszorra is”, mondta, arra utalva, hogy a június 9-ei választáson és az újraszámlálás után is őt hozták ki győztesnek, mégis új voksolást akar.

link Forrás

Ezzel Vitézy fordítása elől előremenekülve belelavírozta magát egy olyan helyzetbe, amit szintén fellebbezéssel, de másfajta fellebbezéssel akarna megoldani. Ő a főpolgármester-választás megismétlését kérné, arra hivatkozva, hogy sérültek a törvényi garanciák, amelyek kizárják a visszaélést. Minderről itt írtunk hosszabban.

Most mindenki a Kúriára vár, a Nemzeti Választási Bizottság határozatai elleni Karácsony- és Vitézy-féle fellebbezéseket ők bírálják el. A Kúria 444-nek adott tájékoztatása szerint a helyzet jelenleg úgy áll, hogy „a budapesti főpolgármester-választás eredménye ellen a Kúria június 18-án két bírósági felülvizsgálati kérelmet iktatott. Ezek elbírálási határideje az általános szabályoktól eltérően a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 345.§ (4) bekezdése szerint alakul, az érkezést követő naptól számított nyolc nap.”

Vagyis legkésőbb június 26-áig, jövő keddig kell döntenie a Kúriának, aszerint lehet majd továbbmenni, legalábbis választásjogilag.

Vitézy csapdája, Karácsony hallgatása

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.