Rogánék aktiválták a Vitézy-tervet

POLITIKA
június 07., 18:03
  • Legkésőbb a kampány indulása óta készült a Fidesz Szentkirályi Alexandra visszaléptetésére – Vitézy Dávid javára.
  • Ez a meccs a kormánynak nem Budapestről szól, hanem Karácsony Gergely likvidálásáról, akire Orbán Viktor továbbra is potenciális kihívóként tekint 2026-ban.
  • Vitézy arról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, hogy nem volt ilyen terv.
  • De úgy fest, itt nem ő dönti el, mi a terv.

Péntek reggel valósággá vált, amit hónapok óta rebesgettek a nagypolitikában: a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépett az LMP-s Vitézy Dávid javára a főpolgármesterségért zajló versenyben.

Ezzel kétszereplőssé redukálódott a küzdelem: Karácsony Gergely, a DK és a baloldal listáját vezető főpolgármester és Vitézy között dől el a cím sorsa, rajtuk kívül csak a Mi Hazánkot képviselő Grundtner András neve maradt a szavazólapon.

Ezzel elképzelhető, hogy Vitézy meg tudja fordítani a meccset, de a Fidesz húzása épp úgy elbizonytalaníthat, mint ahogy behúzhat választókat.

Rogán Antal és a Fidesz kampánygépezete hosszú ideje mérlegelte ezt az opciót: a kormány kommunikációs stábjában sosem cáfolták kategorikusan, hogy lenne ilyen elképzelés, sokáig mégsem látszott életszerűnek, hogy tényleg aktiválják is a tervet.

Az utolsó napokban, és főleg a Vitézy győzelmével zárult partizános vita nyomán, a mérések egyre inkább azt mutatták, hogy van esély legyőzni Karácsonyt. Nem tudni, mikor született meg erről a döntés, és mennyivel korábban tervezték el, mindenesetre két nappal a választások előtt a stáb lépett.

A Fidesz legfontosabb politikai célja ezen a választáson nem Budapest visszaszerzése, hanem megtörni Karácsony Gergely pályáját és hatalmát. Erről többször beszéltek a kampány előtti hónapokban kormányzati szereplők háttérbeszélgetéseken. Orbán Viktor környezetében továbbra is azzal számolnak, hogy a jelenlegi főpolgármester 2026-ban egyike lehet a potenciális kihívóinak. Karácsony esélyeit kívánják minimalizálni azzal, hogy kiütik a városháza vezetéséből, és megszüntetik a hátországát.

Emellett inkább járulékos haszon lenne, hogy Vitézy győzelme esetén olyan politikus vezetné a városházát, aki politikai pályafutása döntő részben a Fidesz mellett dolgozott, ismeri a vezetőit, és egy olyan ellenzéki párt támogatását élvezi (LMP), amelyik együttműködésre törekszik a kormánnyal.

Mindez nem jelenti azt, hogy Vitézy indulását eleve a Fidesz-laborban tervelték ki, bár személyével kapcsolatban kezdettől merültek fel kétségek az elkötelezett ellenzékiek körében.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.