„A barátommal nem beszélek annyit, mint Vitézyvel, tudom, hogy nem paktál a Fidesszel”

interjú
március 29., 06:06
  • Ungár Péter szerint a Párbeszéd mószerolta be őket az Európai Zöldeknél.
  • Karácsony Gergely már a 2026-os miniszterelnökségről álmodik.
  • Schiffer András gyermeteg módon gyűlöli.
  • Vitézy Dávidban egy gramm Fidesz sincs.
  • Orbán kapitulált Budapesten, az ellenzék meg észre sem veszi.
  • Beszólt egyeseknek a Partizánban is.
  • Interjú az LMP társelnökével.

Friss hír, hogy felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel az Európai Zöld Párt az általuk kormányközelinek tartott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölése miatt. Meglepte?

Pár hónapja halljuk, hogy Karácsony Gergely és emberei – például a fővárosi közpénzen Brüsszelben eltartott Jávor Benedek – azzal töltik az idejüket, hogy bennünket mószerolnak az európai zöldek központjában, kisebb részben valóságos, nagyobb részben kamu érvekkel és vádakkal. Számítottunk ilyesmire, nem vagyunk meglepve nagyon.

Próbálta meggyőzni őket, hogy nem az a helyzet?

Volt néhány őszinte beszélgetésem kint pár emberrel. A nyugat-európai zöldek közül sokaknak nehéz belpolitikailag keretezni egy ilyen helyzetet. Az orbánozást rengetegen használják kampánycélokra ezekben az országokban, és nekik fáj, ha a liberális vagy szocdem vetélytársaik visszaolvassák a fejükre, hogy a nagy Orbán-ellenes líbling Karácsonyra ráindítja az LMP a jelöltjét Budapesten.

Rossz érzés csak amiatt van bennem, hogy nem várták meg a személyes egyeztetést. Abban maradtunk, hogy Vitézy hivatalos bejelentése után kiutazunk Brüsszelbe, bemutatjuk nekik a programunkat, és hogy miként szeretnénk a zöld értékeket képviselni, ha megnyerjük Budapestet. Nem várták meg.

Valószínűleg idegesítette őket, hogy a Párbeszéd minden alkalommal kifizetteti a Budapest–Brüsszel Wizz Air-jegyeket, csak hogy elmondhassa, mennyire szar emberek vannak az LMP-ben. Gondolom, úgy voltak vele, inkább kiadják a közleményt, csak haladjunk.

Befolyásolja az LMP kampányát és halovány esélyeit az EP-mandátumszerzésre, hogy nincs leendő frakciója Brüsszelben?

Volt már megkeresés más európai pártcsaládból, hogy ebben az esetben oda üljünk, ezt majd akkor eldöntjük, ha odaérünk. Őszintén szólva azt sem tudom, mivel fogunk kampányolni, vagy lesz-e bárkinek érdemi EP-kampánya.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ősszel az LMP és a Párbeszéd, azaz Karácsony pártja hosszan tárgyalt egy lehetséges zöld pólusról és a közös indulásról az idei választásokon. Ez nem jött össze, és az LMP hirtelen úgy kezdett beszélni Karácsonyról, mint alkalmatlan városvezetőről. Mi változott fél év alatt?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.