A város, ami egyedül volt fideszes a rendszerváltás óta a Dunántúlon, idén mégis DK-s polgármestert választott

POLITIKA
június 22., 15:34
  • Gyurcsány Ferenc és Kövér László szülővárosát 34 év után vesztette el a Fidesz.
  • Pápa új polgármestere a DK-s Grőber Attila lett.
  • Grőbernek nincs többsége a képviselő-testületben.
  • Könnyen előfordulhat, hogy a mérleg nyelve a mihazánkos képviselő lesz.
  • Egyelőre senki sem tudja, mi vár Pápára a következő öt évben.

„Addig volt jó világ, ameddig a Kovács Zoli volt a polgármester. Bementél a városba, és reggeltől estig tudtál valamit csinálni. Áldozó Tamás is csinált dolgokat, de már nem annyit. Elegük lett az embereknek, változást akartak.”

Pápa egyik kocsmájában ülünk. Kint üres utcák és 35 fok, bent üveges sör és kellemes pincehőmérséklet. A tévében a szlovén–szerb focimeccs, az asztalnál snapszer. A játékot mind a négy kártyás komolyan veszi. Csak a körök közötti szünetekben beszélnek nekem a pápai politikáról. Tömör mondatokban értékelik a választási eredményt, mert az újraosztás kevesebb mint egy perc alatt megvan.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Pápát 34 év után vesztette el a Fidesz. „Benne volt a levegőben” – mondja a betegápolóként dolgozó kártyás, majd felidézi a 2019-es választást, amikor az ellenzéki Grőber Attila csak pár száz szavazattal kapott ki a fideszes Áldozó Tamástól. Idén már több mint 1500 szavazattal kapott többet.

Bár Áldozóval a kártyások egyike sem elégedett, Grőber fölényes győzelmével kapcsolatban is szkeptikusak. „Most még korai arról beszélni, hogy jobb lesz-e így. Egy év múlva már meg lehet mondani” – mondja egyikük. „Az a lényeg, hogy továbbra is jöjjön a pénz. Így sem fejlesztettek eleget a városban, pedig fideszes volt a polgármester. Mire jut majd a Grőber források nélkül?” – teszi fel a kulcskérdést társa.

A vidéki mintapolitikus

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.