Több tízezren tüntettek az izraeli kormány ellen Tel-Avivban

külföld
június 23., 06:40

Új választások kiírását és a Gázában fogva tartott izraeli túszok kiszabadítását követelték a tüntetők szombaton Tel-Avivban. A városban több tízezren vonultak utcára izraeli zászlókat lengetve, és Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen kántálva, írja az Al Jazeera. Az országban egy ideje heti szinten tüntetnek az ellen, ahogyan Izrael állam a kilencedik hónapja tartó háborúban viselkedik.

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

Többek „állítsátok meg a háborút”, illetve „crime miniszter” feliratú táblákkal vonultak Tel-Aviv főutcáján. A Demokrácia terén néhány tüntető vörösre festve feküdt a földön, tiltakozva az ország demokráciájának a hanyatlása ellen. Az izraeli belbiztonsági ügynökség, a Sin Bét volt vezetője beszédében Izrael legrosszabb miniszterelnökének nevezte Netanjahut.

Sokan csalódtak az ország jobboldali koalíciójában, amelynek tagjai a szélsőjobboldali ultranacionalisták is. A tüntetők attól félnek, hogy az ország, és a Hamász által fogvatartottak biztonságát fenyegeti a háború elnyújtása. A tüntetők között ott voltak a túszok hozzátartozói is. Becslések szerint mintegy 120 túszt tartanak még fogva Gázában.

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

A Hamász október 7-én ejtett túszokat, mikor megtámadták Izrael déli részét, és megöltek mintegy 1200 embert. Az izraeli vezetés válaszul megtámadta a Gázai övezetet, és közölte, hogy addig harcol, amíg a Hamászt meg nem semmisíti. A gázai egészségügyi hatóságok szerint Izrael offenzívája több mint 37 ezer ember halálát okozta az övezetben. (BBC)

Kiemelt videóink