Új szélsőjobboldali frakció alakul az Európai Parlamentben

eu
június 23., 17:24

Napokon belül új szélsőjobboldali frakció megalakítását jelentheti be az Alternatíva Németországért (AfD) német nacionalista párt az Európai Parlamentben, aminek tagja lesz a Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna is - írja a hvg. A Die Zeit és a Der Spiegel egybehangzó értesülései szerint Szuverenistáknak hívják majd magukat.

Az új frakciónak hét országból harminckét képviselője lehet: csatlakozhat hozzá az SOS Románia két mandátummal, a spanyol SeAcabó La Fiesta három mandátummal, a görög NIHK egy mandátummal, a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc hat mandátummal, a szlovákiai Hnutie Republika két mandátummal és a Mi Hazánk egy mandátummal.

Egy e-mail szerint egy meg nem nevezett európai parlamenti képviselő arra kérte az EP adminisztrációját, hogy biztosítson százfős helyiséget és étkeztetést az új képviselőcsoport alakuló ülésére, június 27-e délelőttre.

Alice Weidel, az AfD dexit-párti társelnöke
photo_camera Alice Weidel, az AfD dexit-párti társelnöke Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A szélsőjobboldali-populista AfD-nek tizenhét mandátuma van az EP-ben.

Az AfD-t a közelmúltban a sorozatos botrányok, orosz és kínai kémkedés gyanúja és a nácizmus relativizálása miatt kitették a jobboldali-populista Identitás és Demokrácia frakcióból, a párt pedig eltávolította a botrányokban elsősorban érintett Maximillian Krah képviselőt. Ezután hiába kérték visszavételüket az ID-frakcióba, a csoport vezető politikusa, a francia Marine Le Pen ezt elutasította.

A frakcióalapítás feltétele minimum huszonhárom képviselő legalább hét tagállamból - a képviselők ezzel nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalást kaphatnak, mintha szimplán független képviselők maradnának. A szuverenistákkal az EU-szkeptikus, populista, szélsőjobboldali hangok már három frakcióba rendeződnének az új Európai Parlamentben, ami július 16-án tartja alakuló ülését a választások után.

Kiemelt videóink