Az oroszok szerint az Egyesült Államok áll a szevasztopoli rakétacsapás mögött

háború
június 24., 17:52

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok áll a krími Szevasztopol elleni vasárnapi ukrán rakétacsapás hátterében, amiben több mint százan megsérültek, és akár négy ember, köztük két gyerek is meghalhatott - azokat ugyanis amerikai ATACMS rakétákkal hajthatta végre az ukrán hadsereg.

Moszkva „következményeket” ígér.

Egy múlt pénteki támadásban az ukrán hadsereg szintén azokat a nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket vetette be, amiket Joe Biden közvetlen utasítására adtak át Ukrajnának. Műholdfelvételek szerint a hadsereg akkor egy iráni gyártmányú drónok indítására és katonai kiképzésre szolgáló orosz bázist semmisíthetett meg Krasznodar déli részén, a megszállt ukrajnai Mariupollal szemben.

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése az ukrajnai invázió kezdete óta vörös vonalnak számított Washingtonban és más, meghatározó NATO-tagállamokban is - egészen idén tavaszig. Vlagyimir Putyin elnök azzal fenyegetőzik, hogy célba veszi az Ukrajnának fegyvereket szállító országokat.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő „barbárnak” nevezte a katonai akciót, és megvádolta az Egyesült Államokat, hogy „orosz gyerekeket ölt meg”, amikor a kazettás robbanófejjel felszerelt rakéták törmelékei egy közeli strandra hullottak. Szemtanúk szerint a légvédelmi szirénák nem szóltak a támadást megelőzően, a lövések idején nyaralók, köztük gyerekek tartózkodtak az ucsujevkai strandon.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a BBC-nek azt mondta: „Ukrajna maga hozza meg a döntéseit, maga hajtja végre katonai műveleteit”.

Címlapon: Műholdfelvételen a szevasztopoli kikötő, 2023. szeptember. Fotó: HANDOUT/AFP (BBC, Telegram)