Elszabadultak az üzemanyagárak, a benzin 18, a dízel 33 forintot drágult a választás óta

gazdaság
június 24., 12:31

Keddtől megint drágábban tankolunk, most 2-2 forintot nő a 95-ös benzin és a dízel literenkénti ára is. Így a benzin átlagára 608 forint, míg a gázolajé 629 forint lesz, írja a Holtankoljak.hu.

A választási kampány idején a kormány erőteljesen beavatkozott az üzemanyagárakba. Áprilisban Nagy Márton gazdasági miniszter újabb állami árszabályozást helyezett kilátásba, ha az ásványiolaj-forgalmazók nem mérséklik „önként” a régiós átlagárra az üzemanyagok árait. A cégek elkezdték önként mérsékelni, így az április első felében elért csúcsról (644 forintos benzin- és 658 forintos dízelátlagár) a benzin ára 590, a dízelé 596 forintra esett nagyjából két hónap alatt. Ezeket az árakat június 7-én, két nappal a választás előtt jelentették be, és június 10-től voltak érvényesek.

Majd a következő két hétben, azaz a választások óta eltelt két hét alatt az áresés egy jelentős része el is tűnt. A keddtől érvényes 608 forintos benzinár 3 százalékos emelkedést jelent mindössze két hét alatt, míg a dízel 629 forintos literenkénti ára 5,5 százalékkal magasabb, mint június elején volt.

A gázolaj korábbi, két hónap alatt elért árcsökkenésének a fele veszett el a két hét alatt végrehajtott hat emeléssel (a sorozat főleg a múlt héten volt erős, hétfőn, kedden, csütörtökön és szombaton is feljebb mentek az árak), de a benzinár is leapasztotta már a korábbi csökkenése egyharmadát. A benzin ára így május közepi, míg a gázolajé április végi szintre nő holnaptól.

link Forrás


Kiemelt videóink