Tényleg kihagyták Magyarországot a legújabb EU-s szankciós döntésből, sértetten posztolt róla Szijjártó

külföld
június 24., 08:40

Vannak napok, és a hétfők különösen ilyenek, amikor úgy indulsz munkába, hogy tudod, minden szarul alakul majd.

Szijjártó Péternek pont ilyen hétfője volt (van) ma. A magyar külpolitika kéttüdejű középpályása, aki a hajnali órákra fittyet hányva kacagva és kocogva érkezik a reptérre, hogy vidáman és tettre készen pattanjon a honvédségi vagy egyéb különgépbe, amikor közel- vagy távolabbi keletekre kell menni, Isztánokba mondjuk, netán belarusz barátjától mezt, orosz barátjától kitüntetést átvenni, hétfő reggel komoran írt Facebookján a korán kelés gyötrelméről és a munka súlyáról:

„Méghogy az éjjel soha nem érhet véget… dehogynem, s ez a mostani nagyon is hamar véget ért… a kora hajnali vekkercsörgés ma különösen fájdalmas volt… dehát ez van, irány Luxembourg”

Persze arra utalt, hogy a tegnap éjjel véget ért focimeccs, a 100. percben lőtt góllal elért diadalmas győzelem és a virtigli magyar örömünnep után nehéz felkelni, de ha Lavrov barátja várta volna, talán más lett volna a bejegyzés hangvétele (de legalább minden egyes nappal világosabbá válik, kikre gondolt akkor, amikor arról beszélt, hogy nem nagy diplomáciai teljesítmény csak azzal beszélni, akivel mindenben egyetért).

Szóval a külügyminiszterünk elindult a háta közepére se kívánt luxembourgi útra, majd délelőtt megjelent egy hír a Financial Timesban, hogy akár itthon is maradhatott volna. Mint azt Josepp Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, találtak egy olyan jogi megoldást, amivel semmibe vehetik a magyar vétót. Erre a lépésre azután szánták el magukat, hogy előtte a NATO-hoz hasonló alkut kínáltak az Orbán-kormánynak, de az nemet mondott rá, ami Borrell szerint azt jelezte, hogy „Budapest álláspontjának köze van az Oroszországgal való szoros kapcsolataikhoz”, vagyis az Orbán-kormány Putyin érdekében gátolja az oroszellenes EU-s intézkedéseket.

photo_camera „a kora hajnali vekkercsörgés ma különösen fájdalmas volt” Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

De most nem tudta gátolni, a külügyi csúcs ugyanis elfogadta a 14. szankciós csomagot.

Ez az MTI rövidhíre szerint többek között az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben. A szankciós lista emellett további 116 ember és szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért - írták. Ezzel 2100 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Szijjártó a döntést rövid, érezhetően sértett, még a helyesírásra sem figyelő posztban kommentálta: „újabb milliárdok Ukrajnának – immár az európai szabályok felrugásával, Magyarország kihagyásával”.

Mondom, vannak ilyen hétfők.

Kiemelt videóink