Szijjártó szerint nem nagy diplomáciai teljesítmény, ha az ember csak azzal beszél, akivel mindenben egyetért

diplomácia
május 28., 17:32

Tapssal fogadná Putyin, ha Biden kihagyná a globális békekonferenciát – mondta Volodimir Zelenszkij keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján. A csúcstalálkozóra június közepén kerül sor Svájcban, központi témája az ukrajnai béke lehet az ukrán elnök tízpontos formulájának feltételei szerint – ami az orosz csapatok teljes kivonását jelenti a megszállt területekről, beleértve a még 2014-ben annektált Krím-félszigetet is.

Kilencven ország, köztük a német, a dán és a holland kormány, illetve az Európai Tanács főtitkára az ukrán elnökkel folytatott egyeztetést követően már megerősítette, hogy részt vesz a találkozón. A Bloomberg szerint azonban Joe Biden valószínűleg kihagyja azt, mivel ütközhet az elnökválasztási kampányával, de az Egyesült Államok egyébként jelen lehet a csúcson.

A szerdán az Ukrajna elleni invázióban aktívan részt vevő Belaruszba látogató Szijjártó Péter múlt csütörtöki Facebook-posztjában azt írta, a magyar kormány „nagyra becsüli az erőfeszítéseket” a békekonferencia kapcsán,

mindkét háborúzó fél képviselőinek részvétele nélkül azonban „nehéz egy békekonferenciát elképzelni”.

link Forrás

A külügyminiszer megemlítette, szerinte nem nagy diplomáciai teljesítmény, ha az ember csak azzal beszél, akivel mindenben egyetért: „Mi a diplomáciába beleértjük azt is, hogy beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet, és sajnos manapság ez utóbbinak nagyobb jelentősége van”, írta.

A Reuters még pénteken meg nem nevezett orosz forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Putyin nyitott lehet egy olyan tűzszüneti megállapodásra, ami határként ismeri el a jelenlegi frontvonalakat – de folytatja a háborút, ha Ukrajna és a nemzetközi közösség ebbe nem egyezik bele. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Putyin egyetlen célja a békecsúcs megzavarása.

Zelenszkij telefonon invitálta a békekonferenciára a magyar miniszterelnököt, ezért megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy tervez-e magyar delegáció részt venni az eseményen. Ha választ kapunk, a cikkünket frissítjük.

Szijjártót kedden ismét a minisztériuma ellen elkövetett, általunk feltárt orosz titkosszolgálati kibertámadásról – és annak eltussolási kísérleteiről – kérdeztük.

Címlapkép: Szijjártó Péter átveszi a Barátság Érdemrendet, a legmagasabb kitüntetést, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, 2024. május 15-én