Orbán a 444-nek az EU-csúcson: „Azon vagyok, hogy elfoglaljuk Brüsszelt”

POLITIKA
június 27., 12:13

Orbán Viktor megérkezett a brüsszeli EU-csúcsra. Mielőtt elkezdődött volna az esemény, pár újságírói kérdésre is válaszolt. Egy kérdést mi is fel tudtunk neki tenni.

Miután az EP-választás előtt a Fidesz Brüsszel elfoglalását tette meg a választás tétjeként, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondol Orbán, sikerült-e végül elfoglalnunk Brüsszelt.

„Látja, azon vagyok" - válaszolta.

Orbán beszélt a három nagy európai pártcsalád alkujáról is, amivel Ursula von der Leyent az Európai Bizottság, António Costát az Európai Tanács, Kaja Kallast pedig a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztra javasolják.

Orbán pimaszságnak nevezte az alkut. Azt mondta, hogy az európai választópolgárok többsége a jobboldalra szavazott, mert szerettek volna jobboldali európai vezetést látni az Unió élén. A Néppárt elvitte ezeknek a szavazatoknak egy részét, majd balra fordult, és így becsapta a választókat.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója az EU-csúcs előtt
photo_camera Orbán Viktor sajtótájékoztatója az EU-csúcs előtt Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán szerint a most létrejött koalíció a „hazugság és becsapás pártkoalíciója”, ami sem az elmúlt 5 év rossz teljesítményét nem veszi figyelembe, sem a következő évek programjáról nem szól. Ez szerinte csak hatalmi osztozkodás.

Orbán elmondta azt is, hogy nem tudja támogatni az alkut. Különösképpen von der Leyent nem, mert a Bizottság elnöke a jogállamiság eszközét párt- és politikai alapon használta Magyarországgal szemben. „Egy ilyen bizottsági elnök nem maradhat a mi fölfogásunk szerint”.

Orbán végül elárulta, hogy több jelölt is van a fejében alternatívaként, de konkrét példát már nem mondott. A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

link Forrás

Az EU-csúcs Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásával kezdődik. A felek aláírnak egy biztonsági együttműködést. Az uniós állam- és kormányfők délután kezdik meg az egyeztetést az uniós csúcsvezetők személyéről.

Brüsszeli kiutazásunkat az Európai Bizottság támogatta.

Kiemelt videóink