Rengeteg szoknyás férfi hozta ki a legjobbat a magyar szurkolókból

futball
június 27., 07:59
  • Három meccs plusz három végigmatekozott nap után véget ér a magyar válogatott Európa-bajnoksága.
  • Így nem lesz 4. vonulása sem a magyar szurkolóknak.
  • Az idei menetelés inkább volt felvonulás, mint masírozás.
  • Aztán megjelentek a skótok, és még jobb lett minden.

Válogatott meccsre járni nem jelenti azt, hogy kizárólag rasszista gyökerekkel kell eltöltened több órát. Mint bármilyen nagy tömeget vonzó eseménynek, vannak kifejezetten jó és kellemetlen részei is. Mindezzel együtt sok mindenre számítottam az Európa-bajnokság előtt, de arra egészen biztosan nem, hogy Stuttgartban a várost elözönlő sok-sok tízezer ittas ember olyan hangulatot teremt, amit bárhol a világon megirigyelnének. És ez nemcsak a szuper jófej skótoknak, hanem a magyaroknak is köszönhető.

„Megjöttek a magyarok, húzzátok meg magatok.”

Szinte lehetetlen ma Magyarországon a válogatottat körülvevő közegről írni úgy, hogy abból teljesen kimaradjon a magát futballokosnak mondó miniszterelnök. Orbán Viktor igyekszik rátelepedni a sportágra, rendszeresen megosztja akár a szakmai, akár a kulturális meglátásait.

A magyar válogatott eddigi mindhárom meccsén kint voltam az Európa-bajnokságon. Kétszer újságíróként, egyszer a haverjaimmal. És időnként eszembe jutott a fenti – egyébként Valmar feat Hősök – idézet, amit Orbán adott ki az Eb előtt. Ő elsősorban a pályára értette, ami a játékunkat látva nem jött be. (Még a skótok elleni győzelmet sem az elsöprő dominancia hozta el.)

Szerencsére a szurkolók sem követték a miniszterelnöki utasítást.

Nem lett volna persze könnyű becsicskítani a németeket hazai terepen, és lediktálni nekik a magyarok hét törvényét. Vagy a sarokba parancsolni a skótokat, mert nincs annyi sarok Stuttgartban, amennyi skót elárasztotta a várost. De nem is ilyen volt a hangulat, nem a Békemenet vonult fel Kölnben és Stuttgartban.

Akik nácinak gondolják a kiutazó 10-20 ezer magyart, azokat nyilván ez a beszámoló sem fogja meggyőzni. Akik eleve viszolyognak söröző, óbégató emberektől, azoknak sem fog tetszeni, amit olvasnak majd. Mert itt jórészt magukat jól érző, söröző, óbégató emberekről lesz szó.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.