Két rendőr is kórházba került az AfD kongresszusa előtti összecsapás után

külföld
június 30., 06:52

A rendőrség szerint két rendőr kórházba került, további hét ember pedig megsérült a tüntetőkkel történő összecsapások közepette Németországban, ahol az AfD az eddigi legjobb uniós választási eredményét követően tartott gyűlést - írja a Guardian. A tüntetés szervezői szerint nagyjából 50 ezer tiltakozó vett részt szombaton a bevándorlásellenes, őskonzervatív párt elleni tüntetésen Essenben.

photo_camera Fotó: HENNING KAISER/dpa Picture-Alliance via AFP

A rendőrség közölte, hogy a két rendőr - egy férfi és egy nő -, akik egy politikust kísértek, súlyosan megsérültek, miután a tüntetők fejbe rúgták őket. További hét rendőr könnyebben sérült meg, az elkövetők pedig elmenekültek a helyszínről. A rendőrség korábban közölte, hogy a korábbi összecsapások során paprikaspray-t és gumibotot használtak.

„Több rendbontó erőszakos cselekmény történt a Rüttenscheid negyedben. A tüntetők, akik közül néhányan csuklyát viseltek, a biztonsági erőkre támadtak, aminek következtében több letartóztatásra került sor” - közölte a rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

„Itt vagyunk és maradunk” - mondta az AfD társelnöke, Alice Weidel, megnyitva a kétnapos kongresszust - ami az utcai blokádok miatt félórás késéssel kezdődött -, és hosszan tartó tapsot kapott.

„Jogunk van, mint minden politikai pártnak, kongresszust tartani.”

Weidelt és társelnökét, Tino Chrupallat is újraválasztották a párt vezetésére újabb két évre. „Kormányozni akarunk, először [Németország] keleti részén, majd nyugaton, aztán szövetségi szinten” - mondta Chrupalla a mintegy 600 küldöttnek.

Chrupalla elmondta, hogy a párt taglétszáma tavaly január óta 60%-kal 46 881 főre nőtt. Mintegy 22 ezren léptek be, míg 4 ezren kiléptek. „Minden zaklatás ellenére, amit az AfD tagjaként el kell viselni, ezek abszolút szenzációs számok” - mondta Chrupalla a kongresszuson.

A kongresszusra három kulcsfontosságú szeptemberi választás előtt került sor azokban a tartományokban, amik egykor a kommunista Kelet-Németország részét képezték, és ahol az AfD a közvélemény-kutatások élén áll.

Kiemelt videóink