Az AfD elnöke csodálja Orbánékat, de pártja egyelőre nem csatlakozik az új pártcsaládjukhoz

külföld
július 01., 12:38

„Egyelőre nem csatlakozunk hozzájuk, de ki tudja, mit teszünk majd rövid- és hosszútávon” - mondta Alice Weidel, a német AfD társelnöke, amikor Orbán Viktor új európai pártcsaládjáról kérdezték.

Bár a csatlakozást kizárta, Orbánék projektjéről pozitívan nyilatkozott a szélsőjobboldali párt vezetője. Weidel a német köztévének azt mondta, hogy örül a Patrióták Európáért nevű pártcsalád megalapításának, és csodálja a magyar miniszterelnököt, valamint az osztrák Herbert Kicklt, aki szintén alapítója az új csoportnak.

Alice Weidel, az AfD társelnöke
photo_camera Alice Weidel, az AfD társelnöke Fotó: Fabian Sommer/DPA via AFP

Orbán, Kickl és a volt cseh miniszterelnök, Andrej Babis vasárnap jelentette be, hogy megalapítja a Patrióták Európárt nevű pártcsaládot. Hétfőn a portugál Chega is csatlakozott a csoporthoz, így már csak 3 országból kell Orbánéknak szövetségest találniuk ahhoz, hogy frakciót alapíthassanak az Európai Parlamentben.

Az AfD képviselői az elmúlt években a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) EP-frakciójában ültek, azonban az EP-választás előtt kizárták őket a csoportból, miután listavezetőjük arról beszélt, hogy a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Az AfD második lett a német EP-választáson, és 9-ről 15-re növelte EP-képviselőinek számát. Ennek ellenére egyre valószínűbb, hogy az AfD-s politikusok függetlenek maradnak a következő ciklusban. (via Zeit)