Orbán a soros magyar elnökség logójával reklámozza új európai pártcsaládját

POLITIKA
július 02., 07:43

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni” - üzente Alexander De Croo belga miniszterelnök Orbán Viktornak, mielőtt átadta volna a soros uniós elnökséget Magyarországnak.

Orbán azonban nem nagyon törődött a tanáccsal. Elnökségünk második napján rögtön feltöltött az X-csatornájára egy videót, amiben a magyar elnökség logójával és jelmondatával kritizálja az Európai Unió vezetőit, egyben népszerűsíti új európai pártcsaládját.

Orbán Viktor július 1-jei brüsszeli interjúján
photo_camera Orbán Viktor július 1-jei brüsszeli interjúján Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A hétfői brüsszeli interjújából összevágott felvételen Orbán arról beszél, hogy az európai emberek változást akartak, de a brüsszeli bürokraták inkább hatalmi alkut kötöttek. Emiatt alapították meg új, Patrióták Európáért nevű pártcsaládjukat, ami „nagyon gyorsan a harmadik, majd a második legnagyobb csoport lesz az Európai Parlamentben”.

A videót a soros magyar elnökség logójaként szolgáló Rubik-kocka és a „Make Europe Great Again” hivatalos jelmondat zárja.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter és Ódor Bálint brüsszeli állandó képviselő a magyar elnökség logóját és jelmondatát ábrázoló rollup mellett
photo_camera Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter és Ódor Bálint brüsszeli állandó képviselő a magyar elnökség logóját és jelmondatát ábrázoló rollup mellett Forrás: Bóka János/Facebook

Egy óriási probléma van ezzel a videóval. Azt a látszatot sugallja, mintha a Patrióták Európáért pártcsalád megalapítása a magyar elnökség programjának része lenne.

Valójában azonban ez a magyar miniszterelnök döntése volt, és a magyar kormány politikai érdekeit szolgálja. Nem az Európai Unió Tanácsáét, aminek tegnap óta a soros elnökei vagyunk.

Emellett külön visszás, hogy az elnökségünk logója egy olyan videó végén jelenik meg, amiben Orbán a brüsszeli bürokraták „hatalmi alkujairól” beszél. Azt a látszatot kelti, mintha az Európai Unió Tanácsát vezető Magyarország a 27 tagállam képviseletében kritizálna más uniós vezetőket.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter egy májusi háttérbeszélgetésen külön kiemelte, hogy más felfogásban kezelik majd az elnökséggel kapcsolatos kommunikációt, mint ahogyan a kormány esetében szokták.

Úgy látszik azonban, hogy hiába igyekezett a kormány az elmúlt hónapokban „európai módon” előkészíteni soros elnökségünket, ugyanis rögtön a második napon összemosta a kormány és az elnökség kommunikációját.