Megőrülsz, megvadulsz: az MNB kikutatta, hogy a pedagógushiányt béremeléssel és a terhek csökkentésével lehetne orvosolni

oktatás
július 04., 13:23

Javaslatok a pedagógusok utánpótlásának fenntartható biztosításához címmel tett közzé vitairatot az MNB szakértői csapata Szapáry György, az MNB elnöki főtanácsadójának vezetésével. Meg is vitatták a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) kerekasztal-beszélgetésén, amin Szapáry mellett Csapodi Csaba matematikus, az ELTE Tanárképző Központjának igazgatója és Csath Magdolna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora, az MKT Innovációs Szakosztályának alelnöke is részt vett.

link Forrás

Az MNB tanulmánya forradalmi megállapításokat tett, néhányat idéznék:

  • „A 21. század legfontosabb erőforrása a tudás, amelynek kialakításában és folyamatos fejlesztésében központi szerepe van az oktatási rendszernek.”
  • „A pedagógusok korfája és a pedagógusképzésre felvettek számának trendszerű csökkenése miatt a köznevelési és -oktatási pálya utánpótlása jelenleg nem biztosított: a pedagógusképzésre felvettek száma az elmúlt 4 évben közel negyedével csökkent a megelőző időszakhoz képest, így a pedagógusi pályára újonnan belépők száma várhatóan kevesebb mint a fele lesz a következő években a nyugdíjba vonuló pedagógusok számának.”
photo_camera Részlet az előadásból.
  • „Az üres álláshelyek és a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma alapján jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.”
  • „A pedagógusok bére Magyarországon a bérrendezés idei megkezdése ellenére továbbra is az egyik legalacsonyabb az OECD országok között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez viszonyítva.”
  • „A köznevelésben megjelenő problémák tükröződnek az eredményekben is. A PISA tesztekben hazánk ugyan átlagos eredményeket ért el, ám több volt szocialista ország is az élvonalban van.”
  • A korai iskolaelhagyók aránya hazánkban a 4. legmagasabb az Európai Unióban és számottevően kedvezőtlenebb, mint a többi visegrádi ország értéke,

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.