Szoboszlai heti 55,9 millió forintot keres. És?

foci
július 04., 18:46

Nem tudni, vajon a hazai fociban évtizedek óta tartó titkolózás, a társadalmi berendezkedés vagy netán amolyan „dögöljön meg a szomszéd tehene” stílusú rosszindulat, de ha a válogatott vagy akármelyik klubcsapat csalódást keltő teljesítményt nyújt, rögtön a kritikus hangok fókuszába kerülnek a focisták és a fizetéseik. Amiben tegnap még hittek és bíztak a drukkerek, az a meccs lefújásának pillanatában azonnal negatív bírálat alá kerül.

„Így én is tudok focizni, ennyi pénzért pláne.”

„Örülök, hogy ők jól élnek különösebb teljesítmény nélkül.”

„Van teljesítmény, nincs teljesítmény, mindegy, lóvé az van.”

„Örülök, hogy az adómmal én is pénzelem ezeket a botlábúakat.”

Megszaporodtak az ilyen és ehhez hasonló vélemények a magyar válogatott kiesését követően is a közbeszédben és a közösségi médiában egyaránt. Ha a hazai bajnokságokban játszó focistákról van szó, a kiakadás érthető is, hiszen magyar sajátosság, hogy a focisták fizetését hétpecsétes titokként őrzik a klubok, miközben az elmúlt bő egy évtizedben rengeteg közpénz irányult a sportágba. De nem volt ez másként 50 évvel ezelőtt sem, akkor sem árulták el, ki mennyit keres, hiába tett erre ígéretet akkor az MLSZ. Vitán felül áll, hogy egy olyan európai szinten középszerű bajnokságban, mint a NB I., az elképesztően magas fizetések könnyen megölik a játékosok motivációját, legyen szó külföldi vagy magyar játékosról.

Gulácsi Péter, az egyik legjobban kereső válogatott
photo_camera Gulácsi Péter, az egyik legjobban kereső válogatott Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A magyar válogatott azonban nagyon más tészta, főleg a magyar labdarúgás sajátosságának köszönhetően: a válogatott tagjai közül ugyanis a legtöbben nemcsak külföldön nevelkedtek, de jelenleg is külföldi csapatban játszanak. Így pedig a fizetésükhöz semmi köze a magyar államnak.

Ezen a ponton rögzítsük: az Eb-n megkeresett bő 4 milliárd forinthoz sincs köze a kormánynak.

Ez a pénz ugyanis annak egy része, amit az UEFA szétoszt a résztvevő csapatok között a bejutásért, illetve a meccseken elért döntetlenért és győzelemért.

Mennyit is keresnek a válogatott focisták?

Mivel a 26 fős válogatott keretből kilencen a hazai bajnokságban vitézkednek, az ő fizetésükről nincs semmilyen nyilvános információ, a keret fele azonban, vagyis 13 játékos külföldön játszik (ennyi játékos esetében találtunk fizetési adatokat). A külföldi bajnokságokban pedig nagyon más a módi: ott egy-egy játékos leigazolásakor nemcsak az átigazolás díját osztják meg a közvéleménnyel, de az is kiderül, milyen fizetést fognak kapni az újoncok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.