Trump Bidenről: „Lerobbant szarkupac”

POLITIKA
július 04., 19:19

„Lerobbant szarkupacnak” nevezi Joe Bident a golfkocsiban készpénzező Donald Trump egy kiszivárgott felvételen. A Daily Beast birtokába jutott videót néhány órával azután publikálták, hogy Trump kampánycsapata és szövetségesei lejárató kampányt indítottak Kamala Harris alelnök ellen, aki Biden visszalépése esetén a legesélyesebb demokrata jelölt lehet.

Az állítólag titokban készített felvételen Trump a fiával, Barronnal egy golfkocsiban ülve, teljes golffelszerelésben, egy köteg készpénzzel a kezében elemzi az elnökválasztási kampányt a pénteki jelölti vita másnapján. Biden alázása után az elítélt exelnök Harrisre is szentelt néhány szót:

„Annyira rossz. Annyira szánalmas. Olyan kibaszottul rossz. El tudod képzelni, ahogy elbánik Putyinnal vagy a kínai elnökkel? [...] Ő egy kegyetlen férfi. Kemény csávó.”

link Forrás

Magyar idő szerint péntek hajnalban zajlott az év első amerikai elnökjelölti vitája, ahol Biden és Trump egy sor kérdésben csaptak össze az abortusztól adópolitikán át a Capitolium ostromáig. Biden egy ponton az Egyesült Államok történelme legrosszabb elnökének nevezte elődjét, de a vita az ő kifejezetten halvány, a demokraták számára egyenesen aggasztó teljesítményéről marad emlékezetes.

A Times/Siena szerdai közvélemény-kutatása szerint Trump hat százalékponttal előzi Bident a bizonytalan szavazók körében, a regisztrált szavazóknál pedig a demokrata elnök már nyolc százalékponttal marad el elődjével szemben. Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a regisztrált demokrata szavazók hetvenkét százaléka gondolja úgy, hogy az elnök nincs megfelelő állapotban a tisztség betöltéséhez, és minden második ember szerint le kellene mondania.

Az elnök kampánycsapatából, a Fehér Házból és a Demokrata Nemzeti Bizottságból érkező belső értesülések szerint Harris lehet a legesélyesebb alternatíva Biden leváltására a demokrata párton belül: a lap szerint prominens demokrata politikusok Harris mellett másokat is javasoltak Biden helyére, köztük Gavin Newsom kaliforniai, Gretchen Whitmer michigani és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzókat, de az Egyesült Államok alelnöke szinte megkerülhetetlennek bizonyul.

A katasztrofális vita után felerősödtek azok a hangok, amik szerint Bidennek azonnal ki kellene szállnia az elnökjelölti versenyből, sőt, még a tekintélyes New York Times is szerkesztőségi vezércikkben kérte, hogy álljon félre. Bár szövetségesei szerint az elnök szerdán még visszalépését fontolgatta, csütörtökön ezt már ő maga cáfolta. (Guardian)