Alig egy hónap alatt fogják összedobni a sajtótermékek finanszírozását ellenőrző jogszabályokat

belföld
július 09., 10:21

A magyar kormány kötelezni fogja a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék átláthatóvá a forrásiakat, derült ki a hétfői Kormányinfón. Még aznap este megjelent egy határozat a Magyar Közlönyben, amelyben a kormány a háború helyzetét áttekintve úgy döntött, háborúellenes akciótervet hirdet.

photo_camera Tuzson Bence igazságügyi miniszter Fotó: Németh Dániel/444

Ennek részeként egyrészt újabb adókat vetnek ki az energia- és a bankszektorra, másrészt fellépnek az úgynevezett háborús propaganda ellen. Indítványozzák egy olyan jogszabály kidolgozását, amellyel a politikai pártok finanszírozását átláthatóvá tennék, a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait pedig nyilvánosságra hozatnák.

Ha a kormány úgy találja, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, akkor a pénzt visszautaltatnák a külföldi szervezeteknek. A jogszabály-módosítást az igazságügyi miniszternek, Tuzson Bencének kell megírnia július 31-ig. Gulyás a hétfői kormányinfón még szeptember elejéről beszélt.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal – amelyről Gulyás Gergely korábban azt mondta, nem fogja sérteni a sajtószabadságot – elemzésében arra jutott, hogy a médiában két narratíva van az orosz-ukrán háborúról. Nyugati háborúpárti, valamint orosz állami – illetve a kormány álláspontja, amely békepárti. A szuverén elemzők 444, a Telex, a HVG és az RTL részéről is találtak háborúpárti cikkeket.

Kiemelt videóink