Orbán szerint Putyin és Hszi arra számít, hogy még idén lesz béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között

külföld
július 10., 14:43

Orbán Viktor javaslata szerint az Európai Uniónak békekezdeményezést kellene indítania, anélkül, hogy az Egyesült Államok lépésére várna. A magyar miniszterelnök többek között erről írt bizalmas jelentésében, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és az uniós tagállamok vezetőinek küldött kínai látogatása után.

Az El País megszerezte a dokumentumokat, amik alapján Orbán a kínai és az orosz elnök békével kapcsolatos várakozásairól is írt. A magyar miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping arra számít, hogy még idén lesz béketárgyalás a háborús felek között.

Putyin ehhez „relevánsnak” tartja azt a javaslatot, amit 2022 tavaszán török közvetítéssel tettek le az asztalra a felek. Eszerint a Krím-félsziget orosz megszállás alatt maradt volna, Ukrajna lemondott volna NATO-csatlakozásáról, valamint beleegyezett volna haderőkapacitásának korlátozásába.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping Pekingben
photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping Pekingben Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/AFP

Orbán beszámolójában önálló európai fellépést sürgetett a béke érdekében. Indoklása szerint az amerikaiak korlátozottak a választási kampány miatt, így a következő hónapokban nem állnak majd elő önálló javaslattal. Emiatt saját európai kezdeményezésre van szükség.

Orbán elismerte, hogy beszélt Hszivel az amerikai elnökválasztás lehetséges forgatókönyveiről is. Előterjesztett neki egy ötletet, miszerint az újonnan megválasztott amerikai elnöknek nyomást kellene kifejtenie, hogy még hivatalba lépése előtt gyors politikai eredmény mutasson fel. Ilyen lehetne a tűzszünet, valamint a gyors béketárgyalás.

Ugyan Hszi nem kommentálta Orbán amerikaiakról szóló ötletét, de annyit elmondott, hogy az Egyesült Államok és az EU politikáját is háborús politikának tekinti. Szemben a kínai békepolitikával. Hszi azt mondta Orbánnak, hogy az európaiak ebben automatikusan követik az amerikaiakat.

Orbán beszámolójában felszólította az EU vezetőit, hogy kezdjenek párbeszédet Hszivel, aki önmagát „őszinte közvetítőnek” tekinti a konfliktusban.

Kiemelt videóink