Szász Júlia után Horváth Lajos Ottó is felmondott a Nemzetiben

színház
július 10., 07:08

Frissítés 10:20 - A Nemzeti Színház közleményben reagált Horváth Lajos Ottó megszólalására, amiben ismét arra hivatkoznak, hogy fizetnének a színészeknek, de ők nem reagálnak. „A kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések”, írják, hozzátéve, hogy a peren kívül megegyezést részükről nem a kért összeg akadályozza, hanem az, hogy Horváth nem hajlandó elismerni, hogy a balesetben ő is hibázhatott.

Szász Júlia után Horváth Lajos Ottó is megerősítette felmondását a Nemzeti Színháznál, és a színésznőhöz hasonlóan cáfolta, hogy a színház - Vidnyánszky Attila állításaival ellentétben - több millió forint kártérítést fizetett volna ki neki.

Novemberben baleset miatt szakadt félbe a Nemzeti Rómeó és Júlia előadása, a két főszereplő súlyosan megsérült. A színészek több műtéten is átestek, amit hosszú felépülési folyamat követett. Horváth állítása szerint a baleset következtében maradandó fogyatékossága alakult ki.

„Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell. [...] Nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk. Kényszerhelyzetbe kerültem, így el kell mondanom, hogy az egyértelműen maradandó fogyatékossággal (sajnos ennek megítéléséhez nem kell egy évet várni!) járó balesetem kapcsán milyen összegeket kaptam, és legfőképpen kitől. [...] Az adásban elhangzottakkal szemben, nem kaptam a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot, vagy azt nem juttatták el sem nekem, sem jogi képviselőimnek”

- írja Facebook-oldalán a színész, hozzátéve, hogy Vidnyánszky nyilvános megszólalásaival párhuzamosan a színház jogi munkatársai neki „külön felhívták a figyelmét” arra, hogy titoktartás kötelezi, semmilyen a színház által küldött dokumentumról, javaslatról, ajánlatról és levélről nem beszélhet nyilvánosan.

link Forrás

A színész szerint eddig tételesen kapott

  • kétszer hétszázezer forint „gyorssegélyt”;
  • hétszázhatvanötezer forint támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, ami nem a munkáltatója;
  • egymillió forint jogcím nélküli előleget a színház felelősségbiztosítójától - a Vidnyánszky által állított másfélmillió forinttal szemben;
  • százharminchatezer forintot az intézmény csoportos biztosításából;
  • hétszáznyolcvanezer forintot a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől
  • és a felmondásáig összesen egymillió-kilencszázezer forint táppénzt, havi kétszázhetvenezer forintot, ami nem kártérítés.

A Nemzeti azután adott ki közleményt (az Origón), hogy a vezérigazgató egy nyilatkozatban azt állította, a súlyos balesetet szenvedő színészek fejenként több mint ötmillió forint kártérítést kaptak - ezt Szász saját Facebook-oldalán szintén tételesen cáfolta. A színésznő szerint a színház a novemberi baleset után szombatig bezáróan kéthavi fizetést utalt át neki - ez összesen nem éri el az egymillió forintot - az ekhós adózás miatt a táppénze kéthetente kilencvenezer forint, a biztosítótól pedig mindössze kétszázhetvenezer forintot kapott.

A kártérítésről még folyamatban van a megegyezés. Vidnyánszky reakciója erre az volt, hogy Szász azért állt bele a Nemzeti vezetésébe, mert a színházat „ugyanazok az erők akarják elpusztítani”, akik a hatvanas években felrobbantották. A hétfő reggeli Kormányinfón is felmerült az igazgató lemondása, Gulyás Gergely miniszter szerint azonban az őt kinevező Kulturális és Innovációs Minisztérium bizalma Vidnyánszky személye felé továbbra is töretlen.

Horváth szerint a sérülésein túl az fájt neki a legjobban, hogy az igazgató a sajtóban a színészeket, különösen őt hibáztatta a balesetért, amiért ő maga nem vállalta a felelősséget - noha ennek a megítélése nem az ő, hanem az igazságszolgáltatás feladata -, és határozottan visszautasítja, hogy bizonyos politikai erők befolyásolnák, vagy árulóként a színház ellensége lenne.

Az évad végeztével a balesetet szenvedő két színész mellett Udvaros Dorottya, Barta Ágnes, Mészáros Martin, Szép Domán és Szabó Sebestyén László is távozott a Nemzetitől. Farkas Dénes már korábban felmondott a társulatnál.

Kiemelt videóink