Párizs polgármestere is fürdött egyet a piszkos Szajnában, hogy tesztelje az olimpia előtt

sport
július 17., 12:09

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter szombaton, két héttel az olimpia kezdete előtt úszott egyet a Szajnában, saját magát kísérleti nyúlnak használva annak demonstrálására, hogy tényleg sikerült a folyót megtisztítaniuk. Szerdán Párizs polgármestere, Anne Hidalgo követte a sportminiszter példáját, és csobbant egyet a folyóban, hogy megmutassa, tiszta és készen áll az olimpiai játékokra, írta a Bloomberg. A tervek szerint a folyóban rendeznék a hosszútávúszó számokat és a triatlon versenyek úszás részét.

link Forrás

Egyáltalán nem garantált azonban, hogy sikerült végig tisztán tartani a folyót, hiába költött rá a város 1,4 milliárd eurót; a szakemberek legalábbis még mindig kételkednek ebben az Euronews cikke szerint. A rossz vízminőség és a baktériumfertőzöttség miatt 1923 óta tilos úszni a folyóban, az olimpiára készülve ezért gigaprojektbe fogott a város, és új víztisztító infrastruktúrát építettek. Ennek köszönhetően ugyan javulni kezdett a helyzet, de június végén az E. coli baktérium mennyisége még az egészségügyi határérték négyszerese volt a Szajnában.

A problémát az jelenti, hogy Párizs csatornarendszere úgy épült ki, hogy a város szenny- és csapadékvize ugyanabban a csatornában folyik. Nagy esőzések esetén a csatorna kapacitása eléri a maximumot, ezért az esővizes szennyvíz a tisztítómű helyett a folyóba folyik.

Címlapkép: JOEL SAGET/AFP

Kiemelt videóink