Az is elég, ha izgalmas – megszűnik-e a válogatott foci, ha a klubok ennyivel jobban játszanak?

sport
július 18., 19:57

A kialakult konszenzus szerint a foci-Eb elég szar volt. Akadt, aki ezt árnyaltabban fogalmazta meg, de az általánosnak mondható csalódottság mellett volt még egy sűrűn visszatérő szónoki kérdés az értékelésekben:

a 2024-es Európa-bajnokság fényében van-e egyáltalán jövője a válogatott focinak?

A kérdés azért szónoki, mert a legtöbben olyan hangsúllyal teszik fel. Magyarán, egyből éreztetik is, hogy a helyes válasz a nem. Gazda Albert kollégám nem hisztis kivétel, hanem tizenkettő egy tucat átlagnéző volt, amikor azzal ült be az Eb-t értékelő podkasztunkba, hogy ő soha életében nem néz többet nagy focitornát.


Ebben az írásban azt próbálom meg körüljárni, hogy tényleg harangoztak-e a sok éve leszólt válogatott focinak. Ami manapság lényegében egyet jelent a két nagy tornával, vagyis a világ- és az Európa-bajnoksággal.

Természetesen én sem tudom, hogy vége-e dalnak, ahogy senki. De elgondolkodtam azon, hogy feltétlenül így kell-e lennie. Elemzésemet a következő tézisekre alapoztam:

  1. Felesleges sóhajtozni az aranykor után, a válogatott foci mindig is sokkal gyengébb színvonalú volt a klubfutballnál, nem is lehetett másmilyen.
  2. A FIFA következő vébén debütáló új lebonyolítási rendje egy alkalomra szinte garantáltan ki fogja végezni a tornát mint meghatározó közösségi szórakozást.
  3. Ez azonban közel sem azonos a válogatott foci halálával, aminek eleve nem is feltétlenül az a lényege, hogy olyan színvonalas legyen, mint a klubfoci.
  4. A legnagyobb vicc az, hogy a kiutat talán éppen a sokszor joggal utált és lemaffiázott UEFA mutatja meg a kétségtelen válságból, méghozzá a Bajnokok Ligája előre kinevetett új lebonyolítási rendjével.

Régen is szar volt minden, mármint relatíve

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.