Milliókat keres Tiborcz üzlettársának cégénél az Orlen Budapesten bujkáló volt vezetője

POLITIKA
július 19., 13:48

EP-képviselőnek választották Daniel Objateket, az Orlen olajipari cég volt vezérigazgatóját, így kénytelen volt bevallani jövedelmeit.

Ebből derült ki, hogy havi 15 ezer eurót – átszámítva 5,6 millió forintot – keres a Bayer Construct Zrt. nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójaként – írja a lengyel Wiadomsoci. Az Orlennél 2021-2024 között 10,4 millió zloty-t, átszámítva 912 millió forintot keresett.

Objatek Budapesten, egy Andrássy úti luxuslakásban bujkál, ezt a VSquare derítette ki nyáron.

Noha Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Orlennel szembeni vizsgálatokat az előző kormánnyal és a jobboldali Jog és Igazságosság párttal (PiS) szembeni elszámoltatás eddigi legfontosabb lépéseként tálalja, Objatek ellen még nem emeltek vádat a korrupciógyanús ügyekben, és az EP-mandátummal mentességet kap. Ettől nem lehetetlen a meggyanúsítása, szavazással ugyanis fel lehet függeszteni a mentelmi jogát.

De honnan kapja a fizetést?

A Bayer Consturct Zrt. Balázs Attila cége, aki üzleti kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal is. Noha Balázst rendre Tiborcz üzlettársaként illetve barátjaként emlegetik, a Telexnek adott interjúban azt állította, nincsenek közös üzletei Tiborcz Istvánnal, kivitelezőként dolgoztak néhány projekten.

„A nevéhez kötődő ingatlanfejlesztő cégek megrendelésére vállalkozóként dolgoztunk. Az Appeninn esetében valóban rendelkeztem egy jelentősebb részvénycsomaggal (Tiborcz Istvánnal együtt – a szerk), de ez egy nyilvánosan működő részvénytársaság, tőzsdei cég, így gyakorlatilag egy voltam a sok ezer részvényes között. A balatonfüredi kikötő projektcégéből pedig mi kiszálltunk, eladtuk a részesedést.”

Legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a kormány megvette az épülő irodanegyedét Zuglóban. Ahogy utánanéztünk, kiderült, más beruházásokkal együtt eszement nagy állami irodabizniszről van szó.

Címlapi kép: Orbán 2022-ben fogadta a Karmelitában az Orlen vezetőjét, forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

(via Telex)

Kiemelt videóink