Elon Musk: A Teslában jövőre már saját gyártmányú humanoid robotok is fognak dolgozni

TECH
július 22., 15:50

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra – jelentette be Elon Musk vezérigazgató az X-en.

link Forrás

Az Optimus típusjelű robotok bevezetését és használatba vételét 2024 végén kezdik el a Tesla üzemeiben, 2026-ban pedig „remélhetőleg” elkezdik a tömeggyártását más cégek száémára is.

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több cégnél is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, ami egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

A látogatók a Tesla által bemutatott második generációs Optimus humanoid robotot tekintik meg a 2024-es AI-világkonferencián a kínai Sanghajban 2024. július 4-én.
photo_camera A látogatók a Tesla által bemutatott második generációs Optimus humanoid robotot tekintik meg a 2024-es AI-világkonferencián a kínai Sanghajban 2024. július 4-én. Fotó: Costfoto/NurPhoto via AFP

A humanoid robotokat elsősorban logisztikai, raktározási és gyártási/termelési feladatokra használják, főként az emberi munka kiváltására.

De Elon Musk már többször nem tudta teljesíteni a befektetőknek tett merész ígéreteit, 2019-ben például azt ígérte, hogy a Tesla 2020-ra robotaxit (önvezetőautó-hálózatot) fog üzemeltetni. Musk a múlt héten jelezte, hogy a robotaxi bemutatása csúszik, mivel „egy fontos dizájnváltoztatást” kért a jármű elejére.

A Tesla 2022 szeptemberében dobta piacra Optimus robotjának első generációját, amit Bumblebee-nek neveztek el. (Ezek a nevek a Transformersből jönnek.) Idén a cég egy videót tett közzé a kétlábú robot második generációjáról, amint a cég létesítményében egy pólót hajtogat.

link Forrás

Musk az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciára, az önvezetőautó-szoftverekre, a robotaxikra és az Optimus robotra összpontosított az elektromos autók iránti csökkenő kereslet közepette, ami a Tesla negyedéves bevételének több mint 80 százalékát teszi ki. (Reuters)

Kiemelt videóink