Ukrajna közölte Kínával, hogy nyitott a tárgyalásokra, ha Moszkva kész tisztességesen tárgyalni

háború
július 24., 17:42

Vang Ji kínai külügyminiszter a Dmitro Kuleba ukrán kollégájával folytatott megbeszélésén közölte: Peking elkötelezett az orosz-ukrán konfliktus politikai rendezésének előmozdítása mellett, és megígérte, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújt a háború sújtotta országnak.

A dél-kínai Kuangcsouban tartott megbeszélésén Vang Ji azt is mondta, hogy kész közvetíteni az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktusban. „Kína támogat minden olyan erőfeszítést, ami a békét elősegíti, kész konstruktív szerepet játszani a konfliktus lezárásában és a béketárgyalások újraindításában” – idézte Vangot a külügyminisztérium. Azt mondta, szerintük „minden konfliktust végső soron a tárgyalóasztalnál kell megoldani".

Mao Ning, a kínai külügyi tárca szóvivője azt mondta, mindkét miniszter arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiépítését hosszú távon kell szemlélni, és hogy Kína tovább fogja növelni az Ukrajnából származó élelmiszerimportját. Kínát aggasztja az ukrajnai helyzet, és továbbra is humanitárius segítséget fog nyújtani – mondta. A szóvivő szerint az orosz és az ukrán fél is különböző mértékben jelezte tárgyalási hajlandóságát, és „bár a feltételek még nem érettek meg, Kína támogat minden olyan erőfeszítést, ami a békét szolgálja”.

A két külügyminiszter találkozóján Kuleba elmondta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Kína szerepét a béke előmozdításában, és hajlandó tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, de az ilyen tárgyalásoknak Moszkvával „észszerűnek és érdeminek” kell lenniük, és a tartós béke elérését kell célozniuk. Kuleba megint elmondta, hogy Kijev kész arra, hogy az orosz fél részt vegyen a tárgyalási folyamatban egy bizonyos szinten, amikor Oroszország kész tisztességesen tárgyalni, de hangsúlyozta, hogy jelenleg ilyen készség nem tapasztalható az orosz oldalon – áll az ukrán minisztérium közleményében.

„A tárgyalások most fejeződtek be. Összesen több mint 3 órán át tartottak, hosszabb ideig, mint terveztük. Nagyon mély és konkrét beszélgetés volt” - mondta a Reutersnek a delegáció egyik ukrán forrása.

Dmitro Kuleba és Vang Ji tárgyalása Kuangcsouban.
photo_camera Dmitro Kuleba és Vang Ji tárgyalása Kuangcsouban. Fotó: Lu Hanxin/Xinhua via AFP

Kuleba a legmagasabb rangú ukrán tisztségviselő, aki az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörése óta Kínába látogatott. Kína, a világ második legnagyobb gazdasága semlegesnek tartja magát a háborúval kapcsolatban, de a 2022-es invázió előtt pár nappal „határok nélküli” partnerséget hirdetett Oroszországgal, és legutóbb májusban látta vendégül Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Kína diplomáciai támogatást is nyújtott Oroszországnak, és segített fenntartani Oroszország háborús gazdaságát. (Reuters, MTI)