Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint két-háromszoros túlerőben vannak az oroszok

külföld
július 25., 10:55

„Nagyon nehéz a helyzet, az orosz agresszor sok irányból támadja az állásainkat” – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Guardiannek. „Meg lehet állítani Oroszország előrenyomulását? Igen, természetesen. Ez elsősorban bátor katonáinktól, tisztjeinktől függ” – tette hozzá.

Olekszandr Szirszkij
photo_camera Olekszandr Szirszkij Fotó: HANDOUT/AFP

Szirszkij állítása szerint az oroszok jelentős, kétszeres-háromszoros fölényben vannak az erőforrásokat és eszközöket tekintve, ezért náluk inkább a minőségi utánpótláson van a hangsúly. „2022 óta az orosz harckocsik száma megduplázódott, 1700-ról 3500-ra, a tüzérségi rendszerek megháromszorozódtak, a páncélozott személyszállító járművek száma 4500-ról 8900-ra emelkedett” – mondta a télen kinevezett főparancsnok.

Az interjúban a Szirszkij kontextusba helyezte a közelmúltbeli kudarcokat. Oroszország sikereit taktikai győzelmeknek nevezte, inkább helyi jellegűeknek, mint operatív áttörésnek. „Az ellenség nem tett jelentős előrelépést” – mondta, hozzátéve, hogy a frontvonal 3700 kilométer hosszú, ebből 977 kilométeren folytak harcok. Oroszország sikerei elképesztő emberi áldozatokkal jártak, a főparancsnok állítása szerint háromszor több orosz halt meg, mint ukrán. Bizonyos helyeken még több volt az orosz áldozat, mondta Szirszkij, aki szembeállította taktikáját az orosz parancsnokokéval, akik arról híresek, hogy hatalmas számú gyalogos csapatot áldoznak fel azért, hogy 100-200 métert nyerjenek.

A határtól 5 kilométerre lévő Vovcsanszk körül harcok folynak, a lakosságot evakuálják.
photo_camera A határtól 5 kilométerre lévő Vovcsanszk körül harcok folynak, a lakosságot evakuálják Fotó: George Ivancsenko/MTI/MTVA

„Számunkra nagyon fontos, hogy megmentsük katonáink életét. Nem védjük a romokat halálig” – mondta Szirszkij.

Szirszkij egyik legsürgetőbb kihívása, hogy új embereket találjon az elesett és megsebesült ukrán katonák helyére. A lövészárkokban harcolók kimerültek, a hazafias lelkesedés, ami 2022 tavaszán sokakat arra késztetett, hogy önkéntesnek jelentkezzenek, mára már alábbhagyott. A kormány nemrégiben 27-ről 25 évre csökkentette a sorkötelezettségi korhatárt. Múlt héten új törvény lépett hatályba, amely előírja a férfiak számára, hogy regisztráltassák magukat a katonai toborzóközpontokban. Ezt sokan meg is tették, de több milliónyian bujkálnak.

Szirszkij azt mondta, mozgósítás nélkül nem tud új tartalékokat és dandárokat létrehozni „Nagyon fontos, hogy Ukrajna minden polgára teljesítse alkotmányos kötelességét” – mondta. Felszólította a hazájukon kívül élő ukránokat, hogy ők is vegyenek részt a mozgósításban. „Remélem, hogy a győzelem után el tudják majd mondani a gyermekeiknek, hogy hol voltak és mit csináltak, amikor Ukrajna minden polgára ádáz harcokban küzdött. Ez a kérdés.”

Kiemelt videóink