Orbán Gáspár ad tanácsokat a honvédelmi miniszter kabinetjének

belföld
július 25., 20:39

„Orbán Gáspár a Magyar Honvédségnek tiszteje, ezen kívül a honvédelmi miniszternek a kabinetjével is kapcsolatban van, illetve tanácsokat ad” – ezt mondta a 24.hu kérdésére Azbej Tristan, az úgynevezett „Üldözött Keresztények Megsegítéséért felelős államtitkár” csütörtökön Tusnádfürdőn.

link Forrás

Azbej egyben a Hungary Helps nevű program megvalósításáért is felel. Ez az az ügynökség aminek a kormány 817 millió forintot adott egy csádi központ létrehozására, hónapokkal azelőtt, hogy a parlament novemberben elfogadta a 200 magyar katona Csádba küldéséről szóló határozatot. Ha van olyan irigylésre méltó olvasó, aki most találkozik a Nagy Magyar Csádi Misszióval, annak rendkívül érdekes bulletpointokban lehet összefoglalni ezt a bizarr történetet.

  • A Hungary Helps Porgram 2017-ben indult azért, hogy a fejlődő országok válságterületeinek, elsősorban az ott üldözött keresztényeknek nyújtott magyar segítséget koordinálja.
  • A mértékre egy 2022-es adat: abban az évben 8,3 milliárd forintot kezeltek, ennek negyven százaléka pedig a híresen keresztényüldöző Horvátországban kötött ki.
  • 2023. október 11-én bejelentette a Hungary Helps Ügynökség, hogy Csádban humanitárius fejlesztési központot nyit a kormány. Az erre szánt összeget már a hivatalos döntés előtt elutalta a külügy az ügynökségnek.
  • Egy héttel később, október 18-án jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy 200 magyar katona megy Csádba.
  • November 6-án pedig elfogadta a parlament a magyar misszióról szóló törvényjavaslatot.
  • Januárig kellett várni, hogy kiderüljön, mindennek a szervezésében a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is részt vett teljes titokban, oszlopok mögött bújkálva. Kétes csádi szerepvállalását a Direkt36 derítette ki.

Bár a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs derítette ki Orbán Gáspár szerepét, mégis az Indexről tudhatta meg a nyilvánosság, hogy valamit csinál a fiatal Orbán Csádban, ugyanis az elfoglalt szerkesztőséget használhatta a kormányzat arra, hogy tompítsák a botrányt. Az pedig, hogy egészen pontosan mit csinált Csádban Szijjártó Péter mögött oszlopok mögé ugrálva Orbán Gáspár, kinek a megbízásából volt ott, milyen felhatalmazással, az azóta sem világos.

link Forrás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf akkor ennyit mondott erről: „Orbán Gáspár katonatiszt, méghozzá egy kiválóan képzett, az Egyesült Királyság-beli sandhursti akadémián is képesítést szerzett magyar katonatiszt. Odamegy, ahová a parancs szerint mennie kell. Én rendeltem ki összekötő tisztnek.”

Azbej Tristan tusványosi megszólalása után eggyel kerültünk közelebb ahhoz, hogy kiderüljön, valójában mi a köze az ország döntéshozatalához a miniszterelnök fiának: tanácsokat ad a honvédelmi miniszter kabinetjének. Többet azonban nem tudunk. Talán csak annyit, hogy a csádi misszióban való szerepvállalását feltáró újságíró áprilisban már arról cikkezett, hogy egy új titkosszolgálat, egy miniszterelnöki nemzetbiztonsági testület megszervezésében és felállításában is részt vesz és a beszámolók szerint saját irodája van a Karmelitában.

Kiemelt videóink