Magyar Péter megnevezte azt az öt embert, aki biztosan beül a Fővárosi Közgyűlésbe

POLITIKA
július 26., 17:25

Ordas Eszter, Porcher Áron Somerville, Böröck-Gémes Szilvia, Barna Judit és Bovier György beül a Fővárosi Közgyűlésbe – írta a 444 kérdésére Magyar Péter.

A Tisza Párt 10 mandátumot nyert, a többi képviselőt október 1-jéig választják ki. Azt nem árulta el Magyar, hogy miért tart ilyen sokáig ez a döntés. Az sem derült ki, hogy ezt az öt embert mikor választották ki. Először július 9-én tettük fel kérdéseinket a Tisza Pártnak, de arra való hivatkozással, hogy Magyar a kijevi útjára készül, türelmet kértek.

A fővárosi listán 14 ember szerepelt, közülük öten bekerültek az Európai Parlamentbe. Ebből az következik, hogy legalább egy embernek dupláznia kell. Ezt egyébként nem tiltják a szabályok.

Kik lesznek a képviselők?

Ordas Eszter jelöltségét Karácsony Gergely főpolgármester élesen bírálta a kampányban: miután Ordas az egyik kartellező hajóscég vezetője, majd egy másik jogtanácsosaként kifogásokat nyújtott be a Duna-parti építési szabályzat ellen, Karácsony lobbistának nevezte, aki nem a budapestiek érdekeit képviseli. Magyar Karácsony állítását azzal utasította vissza, hogy a Versenyhivatal megszüntette az eljárást (bár egy 2023-as közleményük szerint több milliós bírságot szabtak ki), és a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t büntette meg 50 millióra 2021-ben.

Porcher Áron Sommerville közgazdász 2020 óta a Magyarországon rendkívül aktív tajvani milliárdos üzletember egyik cégénél, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt.-nél dolgozott befektetési projektvezetőként. Ahogy arról beszámoltunk, a cég tulajdonosa, a nemzetközi viszonylatban is rendkívül vagyonos Frank Liu jóban van Kövér Lászlóval. Magyar Péter azt mondta, Porcher a jelöltség másnapján felmondott a cégnél.

Böröck-Gémes Szilvia fejvadász és business coach, ezenfelül művészeti menedzsmenttel és saját gyártású produkciókkal foglalkozik. A Magyar Narancsnak korábban azt mondta, tavasz óta élénk figyelemmel követi a hazai közéleti változásokat, és egy HR-szakmai felkérés révén csatlakozott a Tisza Párthoz.

Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzser nemcsak listás jelölt volt, hanem elindult a X. kerületi polgármester-választáson is. Újoncként egész jó eredményt, 18 százalékot ért el, a több ellenzéki párt által támogatott DK-s Mustó Géza 27-et. A polgármester a fideszes Kovács Róbert maradt. Barna úgy lett a Tisza Párt jelöltje, hogy előtte egy hónappal még egy kommentben „nárciszikus idiótának” nevezte Magyart, majd később közölte, a politikus „rácáfolt az alaptalan vádakra”. Korábban Fidelitas-tag volt.

Az ötödik megnevezett ember Bovier György motivációs előadó, tréner, a magyar kerekesszékes teniszválogatott kerettagja, több integrációs kampány arca és lebonyolítója. 17 éves korában szenvedett önhibáján kívül autóbalesetet, ekkor eltört a gerince.

Magyar Péter két napja posztolt egy képet arról, hogy a Karácsony Gergellyel tervezett találkozó előtt átvették a budapesti prioritásokat. A képen felismerhető több képviselő, de feltűnik rajta Orbán Árpád István is, aki szintén szerepelt a fővárosi listán. Ő is közgazdász, a XI. kerületben indult a polgármester-jelöltként, a harmadik helyen végzett 15 százalékkal. A kerületben László Imre DK-s politikus nyert, Király Nóra fideszes jelölt a második lett.

link Forrás

Mire számíthat Karácsony?

Magyar Péter a 444-nek azt írta, várhatóan jövő hét második felében tárgyal Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Megkérdeztük, létezik-e olyan forgatókönyv, ami mellett stabilan tudják támogatni Karácsonyt, amire azt válaszolta, ügyek mentén tudnak együttműködni a Fővárosi Közgyűlésben mandátumot nyert képviselőkkel.

„Állandó, formális megállapodást a Tisza Párt nem köt. A Tisza Párt képviselői szakmai munkát fognak végezni, a Fővárost eddig jellemző politikai mutyiban semmilyen formában nem kívánnak részt venni.”

Karácsony Gergelynek nagyon nehéz főpolgármesteri ciklusa lesz, hiszen szavazásonként 16 embert kell maga mögé állítania. Ehhez képest a közgyűlés összetétele úgy néz ki, hogy:

  • a Karácsonyt támogató DK-MSZP-P 6,
  • a Vitézy-lista 3,
  • a kutyapárti lista 3,
  • a Tisza Párt 10,
  • a Fidesz 10 mandátumot szerzett.

Vagyis könnyen leszavazhatják Karácsonyt, és ha „ügyek mentén” mondjuk a Fidesz megszavazza a tiszás előterjesztéseket, Karácsonynak nem sok mozgástere marad.

Az operatív stáb nem nyilvános

Magyar július 8-án osztott meg egy képet arról, hogy „folyik az operatív munka”.

link Forrás

Megkértük, sorolja fel, kik vesznek részt az operatív munkában, de ezt visszautasította.

Azt írta, „a képen szerepel a párt egyik alelnöke, több budapesti képviselő, valamint olyan kollegák, akik a napi operatív működésben segítenek. Ez utóbbiak nem közszereplők, politikai döntéseket nem hoznak, így a köz számára nem bírnak relevanciával a személyes adataik.”

A kép jobb alsó sarkában látható Radnai Márk egyébként már április óta a Tisza Párt alelnöke, csak ezt eddig nem tartották fontosnak közölni, mert nem akarták, hogy „ledarálja őt a média”. Lett volna mit felemlegetni vele kapcsolatban, hiszen a formabontó színházi rendező annak idején egy kritikust és egy újságírót is megfenyegetett. Utóbb a krtitkustól elnézést kért.

Nem csak Radnai volt ott a kampányban Magyar mellett, a szervezésben két fontos segítője volt. Egyikük, Seprenyi Anita Magyar sajtósa és asszisztense volt, a másikuk pedig Farkas Dénes, aki teljesen a háttérben maradt, és kapcsolatban áll Mesterházy Ernővel. Mesterházy egykor Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója volt, de a neves zenei és filmes producer, üzletember ellenzéki körökben máig befolyásos háttérember hírében áll.

Kapcsolt kép: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink