Elutasították Dobrev kérelmét, az ügyészség nem talált zsebszerződésekre utaló nyomokat

POLITIKA
augusztus 01., 10:10

Mivel a szerződések semmisségét alátámasztó tény vagy adat az ügyészségi vizsgálat során nem merült fel, elutasították Dobrev Klára csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére utaló kérelmét, közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség. A tájékoztatás szerint a DK-s politikus hét Csongrád-Csanád vármegyei termőföld zsebszerződéssel történő átruházása miatt kért ügyészi keresetindítást. Az elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy

  • „egy ingatlan esetén kétséget kizáró módon megállapítható volt, hogy az jogszerűen, érvényes és hatályos jogügyletek eredményeként került a jelenlegi magyar állampolgár tulajdonosához.”
  • „Hat ingatlan a Magyar Állam tulajdonában áll, amelyeket jelzálogjog terhel, azonban a jelzálogjog bejegyzések alapjául szolgáló kölcsönszerződések semmisségére utaló tény vagy adat nem merült fel. Ezért a bejegyzett jelzálogjogok ügyészi perindítás útján nem törölhetők.”

Az ügyészség áttekintette az adásvételi szerződéseket is, ezekről megállapította, hogy

„a felek nem színleltek, a szerződés jóerkölcsbe nem ütközött, és tévedésbe ejtés miatti érvénytelensége sem állt fenn. A szerződés nem ütközött a megkötésekor hatályos termőföldtörvénybe sem, mert az ugyan tiltotta a termőföld külföldiek tulajdonába kerülését, azonban a perbeli esetben magyar állampolgárok kötöttek egymással adásvételi szerződést.”

Sulyok Tamás köztársasági elnök álldogál
photo_camera Sulyok Tamás köztársasági elnök álldogál Forrás: Sulyok Tamás/Facebook

Dobrev Klára május végén állt elő azzal, hogy a csongrádi földmaffia egyik figurája volt Sulyok Tamás még ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldet külföldieknek. A DK-s politikus szerint Szeged környékén több mint 1000 hektár termőföldet érintett a földmaffia üzlete, ennyi földet segített 3-4 ügyvéd külföldi kézre juttatni: egyikük az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést ellenjegyezte. Egyikük volt Sulyok Tamás. (később megtudtunk, hogy egy 2002-es szerződés volt az első, ahol Sulyok neve ellenjegyző ügyvédként felbukkant).

Sulyok hivatala akkor cáfolatot adott ki az ügyben. Dobrev két nappal később viszont újabb sajtótájékoztatón azzal állt elő, hogy Sulyok „még alkotmánybíróként is a földmaffiát szolgálta”, ezért különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tett Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél.

Kiemelt videóink