Hónapokkal korábban elrejtett bombával ölték meg a Hamász politikai vezetőjét

külföld
augusztus 01., 16:10

Mégsem rakétatámadással, hanem egy bombával ölték meg Iszmáíl Haníjét, a Hamász politikai vezetőjét. Haníjét szerda hajnalban gyilkolták meg Teheránban, ahová az új iráni elnök beiktatása miatt érkezett.

A New York Times információi alapján körülbelül két hónappal ezelőtt rejtették el a robbanószerkezetet a szigorúan őrzött épületben, amit az Iráni Forradalmi Gárda védett. A bombát távoli vezérléssel hozták működésbe, hajnali 2 órakor. Akkor, amikor kezelői biztosak voltak benne, hogy Haníje a szobájában tartózkodik.

A robbanás azonnal végzett Haníjével és testőrével. A szomszéd szobában azonban nem keletkeztek komolyabb károk, így az ott tartózkodó Zijad al-Nahalah, a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet vezetője sem sérült meg komolyabban.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője
photo_camera Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

A merénylet után azonnal értesítették az Iráni Forradalmi Gárda nemzetközi kapcsolataiért felelős tábornokát, aki felhívta Ali Hámenei ajatollahot. Irán legfőbb vezetőjét álmából ébresztette fel a telefonhívás. Hámenei reggel 7 órára összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, amin megparancsolta, hogy az iráni erők hajtsanak végre válaszcsapást Izrael ellen.

Bár a merénylettel kapcsolatban több információ is kiderült, azt még nem lehet tudni, ki és hogyan csempészte be a bombát a szigorúan őrzött épületbe.

Kiemelt videóink