Joe Biden szerint a Hamász-vezető meggyilkolása „nem segíti” a tűzszüneti tárgyalásokat

háború
augusztus 02., 18:50

Nem segíti a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokat Iszmáil Háníje meggyilkolása - mondta újságírói kérdésre Joe Biden. Az újrázástól visszalépő amerikai elnök ígéretet tett Benjámin Netanjahunak, hogy megvédi Izraelt minden Iránból érkező fenyegetéssel szemben.

Biden azelőtt nyilatkozott, hogy üdvözölte volna azt a tizenhat embert, akik a hidegháború óta eltelt idő legnagyobb fogolycseréjének keretében tértek vissza az Egyesült Államokba.

A Hamász szerdán közleményben ismerte el, hogy első számú politikai vezetőjét megölték Teheránban, ahová az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett. Haníje a Hamász politikai vezetőjeként a fegyverszünetről szóló tárgyalásokat vezette. Arra nincs bizonyíték, hogy részt vett volna a gázai harcok direkt irányításában.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője
photo_camera Iszmáil Haníje Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg egyelőre nem vállalta magára a támadást, Netanjahu állítólag el is tilthatta minisztereit az ilyen jellegű nyilatkozatoktól. Irán „kemény és fájdalmas” bosszút, a terrorszervezet szintén komoly következményeket ígért a Hamász-vezér meggyilkolásáért.

Biden május végén vázolta fel azt az izraeli tűzszüneti javaslatot, ami azóta a Hamász és Izrael közti tárgyalások alapját képezi az Egyesült Államok mellett Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat három szakaszból áll, a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is magába foglalhatja.

A hét elején Izrael és a Hamász egymást vádolta a haladás akadályozásával. A Hamász szerint Izrael új feltételeket vezetett be, az izraeli kormányfő hivatala pedig azt mondta, a terrorszervezet huszonkilenc módosítást követel a javaslaton. (BBC)

Kiemelt videóink