Irán kemény és fájdalmas bosszút ígér a Hamász-vezér meggyilkolásáért

háború
július 31., 16:14

„Kemény és fájdalmas” bosszút ígér az iráni Forradalmi Gárda Iszmáíl Haníje meggyilkolásáért. A Hamász szerdán közleményben ismerte el, hogy első számú politikai vezetőjét hajnalban meggyilkolták Teheránban. A terrorszervezet vezetője az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett az iráni fővárosba.

A Hamász közleménye szerint „az áruló cionisták”, vagyis Izrael intézett támadást a vezetőjük szálláshelye ellen, miután az visszatért oda a beiktatás után. A terrorszervezet szintén komoly következményeket ígér.

Irak szerint Haníje meggyilkolása „súlyos jogsértés”, a Hezbollah pedig részvétét fejezte ki a Hamász és a vezető hozzátartozói felé.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem vállalta magára a támadást, de az azt megelőző órákban jelentette be, hogy a Golán-fennsíkon tizenkét gyerek halálával járó rakétatámadás megtorlásaként egy bejrúti légicsapásban megölték Fuad Sukurt, a Hezbollah katonai vezetőjét.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője
photo_camera Iszmáíl Haníje Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

Haníje a Hamász első számú politikai vezetőjeként az október hetedikei dél-izraeli merénylet egyik fő felelőse volt. A gázai-izraeli háború kitörése óta a Hamász oldalán ő vezette a fegyverszünetről szóló tárgyalásokat, arra viszont nincs bizonyíték, hogy részt vett volna a gázai harcok direkt irányításában.

A terrorszervezethez huszonöt évesen csatlakozott, a kezdetektől a legerősebb képviselője volt annak az álláspontnak, hogy a terrorszervezetnek politikai pártot kellene alapítania. Izrael 2005-ös kivonulása után Gázából Haníje a Hamász listavezetőjeként megnyerte a palesztin választásokat és miniszterelnök lett, bár ez egy évre rá már nem sokat számított: belpolitikai ellentétekre válaszul a terrorszervezet fegyveres erővel ragadta magához a hatalmat, többé nem tartottak választásokat. A Hamász politikai vezetőjévé 2017-ben választották.

Haníje az utóbbi években leginkább katari és törökországi luxusszállodákból irányította a terrorszervezetet, magángépével Teherán, Isztambul, Moszkva és Kairó között repkedve. A Hamász 2019 óta külföldön, illegalitásban élő vezetője a terrorszervezet több politikai csúcsvezetőjéhez hasonlóan nem földalatti bunkerokban bujkált, hanem külföldön élt luxuséletet a palesztinoknak küldött segélyadományokból létrehozott cégportfólió bevételeiből. Fiai gyakran posztoltak magukról isztambuli vagy dohai szállodai ágyakon heverésző képeket.

Egyelőre nem tudni, ki lesz Haníje utódja. Bár a politikai vezető halála komoly veszteség lehet a Hamász számára, a terrorszervezet megroppanása ettől önmagában nem várható.

Címlapon: Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb - vallási - vezetője. Fotó: AFP (CNN)

Kiemelt videóink