Hogyan hozták össze az évszázad legfontosabb fogolycseréjét?

külföld
augusztus 02., 18:17

„Az anyaország soha nem feledkezett meg rólatok” – mondta Vlagyimir Putyin az Oroszországba hazatérő nyolc embernek, akik a hidegháború óta eltelt idő legnagyobb fogolycseréjével csütörtök éjjel landoltak Moszkvában. Az orosz diktátor egy hatalmas vörös szőnyegen fogadta őket.

photo_camera Fotó: KIRILL ZYKOV/AFP

Köztük volt Vagyim Kraszikov, aki 2019-ben az FSZB bérgyilkosaként Berlinben lőtt agyon egy grúz állampolgárságú csecsen vezetőt, Putyin azt mondta róla, „egy bűnözővel végzett hazafias meggyőződésből”. A másik hét oroszt mind kémkedésen kapták a Nyugat különböző államaiban, egyikük pénzmosás miatt ült amerikai börtönben, de köztük volt két, Szlovéniában elfogott orosz kém is. A szabadon engedésükhöz több szövetséges ország részvételéhez volt szükség, Kraszikov például Németországban töltötte az életfogytiglani szabadságvesztését.

Az oroszok cserébe szabadon engedték Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját, Paul Whelan nyugalmazott amerikai tengerészgyalogost és Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit újságírót, valamint orosz disszidenseket, köztük Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető néhány bebörtönzött munkatársát.

A Wall Street Journal, a New York Times, a Reuters és a Deutsche Welle cikkeiből kiderül, hogyan zajlott a nagy fogolycsere és az azt megelőző tárgyalások.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.