A hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere zajlott le az Egyesült Államok és Oroszország között

külföld
augusztus 01., 15:18

Az oroszok elengedik Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal tudósítóját, akit az orosz bíróság kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélt, miután fogolycseréről egyeztek meg az amerikaiakkal, írja a Bloomberg. A 32 éves férfit tavaly márciusban tartóztatták le Jekatyerinburgban, és azzal vádolták, hogy a CIA megbízásából gyűjtött titkos információkat egy közeli orosz tankgyártóról. Vele együtt szabadon engedték Paul Whelan amerikai tengerészgyalogost is. Őt még 2020-ban ítélte 16 év börtönre az orosz bíróság kémkedés vádjával.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és szövetségesei náluk bebörtönzött oroszokat adnak át cserébe. A fogolycserére Ankarában került sor. A török elnöki hivatal közleménye szerint összesen 26 ember szabadulhatott hét különböző ország börtöneiből. Alekszej Navalnij egykori munkatársa, Leonyid Volkov azt írta, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikust is ezzel a megállapodással akarták kiszabadítani. Azonban Navalnij február közepén meghalt a börtönben.

Evan Gershkovich a bíróság előtt
photo_camera Evan Gershkovich a bíróság előtt Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A foglyok Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Norvégiából, Oroszországból és Fehéroroszországból érkeztek a török fővárosba. Innen 10 embert, köztük 2 kiskorút Oroszországba, 13 foglyot Németországba, hármat pedig az Egyesült Államokba szállítanak.

Csütörtök délután Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogya fogolycsere tető alá hozása a diplomácia és a barátság bravúrja volt, amivel arra utalt, hogy a szövetségeseik mellettük álltak. Elmondta, hogy az Oroszországtól visszakapott 16 fogoly között négy amerikai, öt német és hét orosz állampolgár van.

Joe Biden a kiszabadult rabok hozzátartozói mellett jelenti be a fogolycserét
photo_camera Joe Biden a kiszabadult rabok hozzátartozói mellett jelenti be a fogolycserét Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Az Insider közzétette egy listát, amin többe között szerepel Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki is, akit álhírek terjesztése miatt 25 év börtönre ítélték. Szabadon engedték még a Fehéroroszországban bebörtönzött német zsoldost, Rico Kriegert és Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust is. Mellettük olyan aktivisták is szabadulhatnak, akik korábban Alekszej Navalnij központjának dolgoztak.

Ugyanakkor cserébe Németországnak szabadon kell engednie Vagyim Kraszikovot , akit azért ítéltek életfogytiglanra, mert 2019-ben orosz állami megrendelésre Berlinben megölt egy emigráns csecsen tisztet, Zelimkhan Khangoshvilit. Az ítélet után a német külügyminiszter arról beszélt, hogy a német fővárosban elkövetett gyilkosság a német jog és Németország szuverenitásának súlyos megsértése az orosz hatóságok megbízásából Berlinben elkövetett gyilkosság. Rajta kívül több orosz ügynök szabadulhatott Szlovéniából, Norvégiából és az Egyesült Államokból.

Kiemelt videóink