Az EU nem ismeri el a venezuelai választás eredményét

eu
augusztus 05., 14:36

Az Európai Unió vasárnap késő este közölte, hogy nem ismeri el a venezuelai választások kihirdetett eredményét, mivel a caracasi kormány nem adta ki a szavazóhelyiségek szavazási jegyzőkönyveit.

A Venezuela Nemzeti Választási Tanácsa által közzétett eredmények szerint a július 28-i szavazás győztesének Nicolás Maduro hivatalban lévő elnököt nyilvánították, de az ellenzék és számos ország szerint az eredmény nem tükrözi a tényleges szavazást.

„Az augusztus 2-án közzétett eredmények bizonyíték hiányában (…) nem ismerhetők el” – áll az EU nyilatkozatában, ami szerint „a hivatalos szavazási jegyzőkönyvek teljes körű közzétételének késleltetésére tett minden kísérlet csak további kétségeket vet fel a hivatalosan közzétett eredmények hitelességével kapcsolatban”. Az EU további független ellenőrzésre szólított fel, lehetőleg egy nemzetközileg elismert szervezet által.

Az EU nyilatkozata hét uniós ország vezetője által aláírt közös levelet követ, amiben felszólították a venezuelai hatóságokat a részletes szavazási eredmények közzétételére. Az európai diplomaták szintén aggodalmukat fejezték ki a választások átláthatóságával kapcsolatban.

Maduro kikiáltott győzelmét az ellenzék elutasította, miután az exit pollok döntő fölényt jósoltak a kihívó Edmundo Gonzáleznek. Venezuela fővárosának, Caracasnak az utcáin tüntetők ezrei vonultak fel a választási eredmény megsemmisítését követelve. A hatóságok több száz tüntetőt tartóztattak le, és Gonzálezt meg María Corina Machado ellenzéki vezetőt börtönnel fenyegették meg.

Nicolas Maduro július 16-án Caracasban.
photo_camera Nicolas Maduro július 16-án Caracasban. Fotó: Federico Parra/AFP

Múlt szerda reggel a Politico cikke alapján számoltunk be arról, hogy Magyarország megvétózta a vitatott venezuelai választási eredményeket bíráló közös EU-s nyilatkozatot. A két, neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő szerint a magyar vétó miatt végül Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az EU helyett a saját nevében adott ki nyilatkozatot. „A már kihirdetett választási eredményeket nem lehet elismerni” - mondta Borrell, aki szerint előbb Nicolas Maduronak bizonyítékot és átláthatóságot kell biztosítania a választási eredménnyel kapcsolatban ahhoz, hogy elismerjék a győzelmét.

Paczolay Máté külügyi szóvivő akkor azt írta: „Álhír, hogy Magyarország megvétózta volna a nyilatkozatot. Megvártuk a Venezuelából beérkező jelentéseket, majd azok tanulmányozása után csatlakoztunk az Európai Unió közös állásfoglalásához.” Ezek szerint tehát végül Magyarország is áttanulmányozta a venezuelai jelentéseket, és hozzájárult a közös EU-s nyilatkozathoz. (Politico)

Kiemelt videóink