Orosz dezinformációs lejáratókampány folyik a párizsi olimpia ellen

sport
augusztus 07., 11:22

Oroszország hivatalosan nem vehet részt a párizsi olimpiai játékokon, de jelenléte így is érezhető: az orosz kormányhoz köthető csoportok számos félrevezető információt terjesztenek az online térben. Ez a jellemzően mesterséges intelligencia által generált képekkel folyó dezinformációs invázió Párizst egy bűnözéssel és szeméttel teli pöcegödörként ábrázolja – derül ki az AP elemzéséből, ami itt olvasható részletesen.

Táncoló Macron, a szeméttel teli Szajna, illetve a kettő kombinációja, a szeméttel teli Szajnában úszó összeszarozott Macron – ezt az AI generálta képet számos magyar kormány- vagy Megafon-közeli, illetve más szélsőjobbos oldal átvette.

link Forrás

De a patkányoktól hemzsegő párizsi utcákat ábrázoló AI-képeken és videókon kívül az orosz dezinformációs hálózat kihasználta az itthon is nagy vitát kiváltó algériai bokszoló, Imane Helif körüli megosztottságot. Félrevezető állítások jelentek meg arról, hogy Helif férfi vagy transznemű, miután az orosz kapcsolatokkal rendelkező Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) azt állította, hogy a tavalyi bokszvilágbajnokság előtt megbukott egy átláthatatlan alkalmassági teszten és ezért eltiltotta.

Igaz, a NOB-ból évekkel ezelőtt kizárt IBF azóta sem tudta tisztázni, hogy pontosan milyen vizsgálatokat folytattak, az algériai bokszolón. Hétfőn egy zavaros sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Umar Kremljev azt mondta, hogy tesztoszteronteszteket végeztek, a vezérigazgató Chris Roberts pedig azt, hogy kromoszómatesztet csináltak, melynek eredménye azt mutatta, hogy nem jogosult a nők között indulni.

Az orosz hálózat a félrevezető információkkal sikeresen felerősítette a vitát, ami gyorsan nagyon népszerűvé vált a közösségi médiában. Múlt héten, a csúcsponton az X (korábban Twitter) felhasználói, köztük olyan szereplők, mint J. K. Rowling írónő és Donald Trump, óránként több tízezerszer posztoltak a bokszolóról.

Egy szakértő szerint az olimpiai lejáratókampányból kiderül, hogy az oroszok lehetnek a képgeneráló AI-modellek legfejlettebb felhasználói, és azokat ártó szándékkal használják. Az AI nagyban megkönnyíti az ilyen hálózatok munkáját. Egyszerűbben előállíthatnak élethű képeket, hangokat és videókat, amikről nehéz megmondani, hogy nem egy ember készítette. De emellett az egykor idő- és munkaigényes álprofilok és weboldalak vagy bejegyzések létrehozását is felgyorsítja és olcsóbbá teszi a mesterséges intelligencia.

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink