Újabb orosz régióból költöztetik ki a civileket az ukrán támadás miatt

háború
augusztus 12., 14:36

Augusztus 6-án hajnalban betört az ukrán hadsereg Oroszország területére. A váratlan támadás a legnagyobb hadművelet, amit Ukrajna a háború kezdete óta szuverén orosz terület ellen indított.

A kurszki előretörés az orosz civilek életét is gyökeresen felforgatta. A régió vészhelyzetek kezeléséért felelős minisztériuma szombaton bejelentette, hogy már több mint 76 ezer határ menti területen élő orosz hagyta el az otthonát.

Időközben azonban a Kurszktól délre fekvő Belgorod régióban is megkezdték a civilek kiköltöztetését. Az orosz állami televízió szerint körülbelül 11 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Vjacseszlav Glagykov belgorodi kormányzó azt mondta, a teljes régióban légiriadót rendeltek el, ezért arra kérte a helyieket, hogy vonuljanak a pincéikbe.

Otthonukat elhagyó kurszki nyugdíjasok
photo_camera Otthonukat elhagyó kurszki nyugdíjasok Fotó: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/Anadolu via AFP

Kurszk régióban is folytatódott a civilek kiköltöztetése, Belovszkij megyében több ezren hagyták el otthonaikat. Alekszej Szmirnyov kormányzó légiriadót rendelt el, és azt mondta, előkészítették az átmeneti otthonokat a kiköltözők számára.

Az ukrán támadás meglepte Oroszországot. Ukrán források szerint több ezer katona vesz részt a hadműveletben, amivel már 20-30 kilométert haladtak előre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a művelettel „az ukrán hadsereg az agresszor területére tolja a háborút”, de az ukrán vezetők és a hadsereg nem indokolta a behatolást. Oroszország csapatai átcsoportosításával reagált a támadásra, ezt azonban megfontoltabban teszik, mint ahogy az ukránok remélték.

A hadművelet részleteiről és az otthonaikból menekülő civilek helyzetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(via BBC)

Kiemelt videóink